Carles López Gripa serà el nou director de la presó de Mas d’Enric. Es tracta del centre penitenciari que va ser l'escenari del crim de l'encarregada de cuina. La Núria va ser assassinada el 13 de març per un reclús que, després de matar-la, va suïcidar-se amb un tall al coll, una acció sense causes aparents. El crim va provocar una onada de protestes per part dels treballadors dels centres penitenciaris catalans, amb nombrosos bloquejos a tot el territori, així com una demanda per a la reacció política. A Mas d'Enric, l'aleshores director de la presó, Paco Romero, va posar a disposició el seu càrrec en resposta a l'assassinat.

El relleu a la direcció del centre marca "l’inici d’una nova etapa" després de la crisi generada arran de l’assassinat de la Núria, segons detalla la Conselleria de Justícia. El canvi es farà efectiu aquest mateix dijous. Ara bé, el moviment ha generat crítiques entre els sindicats dels treballadors de centres penitenciaris catalans, perquè Romero ha estat reubicat a una polèmica posició. Així, l'exdirector de la presó on va tenir lloc l'assassinat faràs tasques tècniques a l’Àrea d’Informació i Seguretat de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. La conselleria ja va aclarir que el moviment no era "un cessament" ni havia perdut la confiança de l'exdirector, sinó que el definien com "un professional de vàlua reconeguda i amb una llarga trajectòria en el sistema penitenciari català".

"Dilatada experiència"

El nou director de la presó té una dilatada experiència en l’àmbit de la gestió penitenciària i des del 2015 fins avui ha dirigit el Centre Obert de Tarragona (COTA). Es dona la circumstància que en aquell moment també va substituir Paco Romero en aquesta responsabilitat. El COTA és l’equipament penitenciari "més modern i avançat tecnològicament", segons la conselleria, i que té per objectiu "potenciar el règim obert" carcerari.

Carles López és llicenciat en Dret i diplomat en Turisme per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, té un postgrau en Direcció de Seguretat Integral per la Universitat de Vic i té dos màsters, un en gestió i Dret local per la Universitat Autònoma de Barcelona, i un en Ciències Jurídiques per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. El nou director és funcionari de carrera del cos superior de la Generalitat de Catalunya i ha ocupat diferents responsabilitats directives en l’àmbit de l’execució penal des de 2005. Abans d’accedir a la direcció del Centre Obert de Tarragona va ser Cap de l’àrea de Règim Interior Penitenciari durant 6 anys, i anteriorment va ser subdirector de règim interior dels centres penitenciaris de Lledoners i de Tarragona respectivament.