Nova jornada de protesta davant de les presons de Sant Esteve Sesrovires, al Baix Llobregat, Brians 1 i Brians 2 aquest matí amb fogueres i barricades per bloquejar les entrades als dos centres penitenciaris. Des de les sis del matí un grup de treballadors de la presó han evitat que els treballadors poguessin entrar i així complicar el normal funcionament del centre. El grup de funcionaris, uns 300, han fet fogueres i han col·locat barricades, i només han deixat entrar el personal essencial, com psiquiatres, cuiners i un escamot de guàrdia de funcionaris per eventuals problemes. 

 

Els sindicats denuncien que les negociacions dels sindicats de presons amb el departament de Justícia, que han començat sense les dimissions que va demanar la plantilla, comprometen els treballadors i, asseguren, és un nou engany als funcionaris de presons. Cal recordar que els darrers dies, des de l'inici de la crisi, per l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric, que molts treballadors han denunciat el distanciament amb els sindicats majoritaris de les presons, que han acusat d'estar conxorxats amb la direcció del departament de Justícia i, concretament, amb Amand Calderó, el secretari general de Mesures Penals.

Distanciats dels sindicats

En un comunicat, els treballadors revoltats apunten, a més que han deixat entrar els serveis bàsics, que la reunió de dimarts dels sindicats amb Justícia "va ser un engany i una burla a la plantilla". "Els sindicats van a les reunions d'amagat i d'esquena als treballadors", apunten. Els concentrats, que han bloquejat l'accés a la presó, que a les set hauria d'haver fet el canvi de torn, han valorat inicialment aixecar el tall si s'ajornava la reunió prevista entre sindicats i Justícia que està prevista per aquest dijous.

 

Els Mossos d'Esquadra ja han activat recursos d'ordre públic per dissoldre el tall, segons ha pogut saber ElNacional.cat, i cap a les vuit del matí han avisat per megafonia que tenien ordre per actuar i han alliberat un carril. Així, s'ha reobert l'accés als centres penitenciaris de Brians 1 i Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, i la protesta ha finalitzat sense incidents. Els funcionaris, després d'això, han assegurat que farien resistència pacífica asseguts a terra per allargar el tall, tot i que cap a les nou han aixecat la protesta. La decisió s'ha pres en assemblea després d'intervenir la policia catalana. 

Els Mossos d'Esquadra al tall de presons d'aquest dijous / GRS
Els Mossos d'Esquadra al tall de presons d'aquest dijous / GRS

Crisi a les presons de Catalunya

Aquesta protesta arriba després de dies de calma i quan la consellera Gemma Ubasart havia tret pit d'haver pogut encaminar la crisi de presons amb una negociació, tot i que ni ella ni Calderó han participat de les reunions pel veto dels sindicats.