El director del Centre Penitenciari Mas d’Enric, Paco Romero, serà rellevat de la direcció, després de posar a disposició el seu càrrec, segons ha informat el Departamet de Justícia, aquest dimecres. Justícia ha aclarit que no és pas un cessament i que no ha perdut la confiança en Romero, i desvincula el seu relleu amb el crim de la cuinera d'aquesta presó del Catllar, per part d'un reclús, el 13 de març passat. En un comunicat,  el Departament de Justícia defineix Romero com "un professional de vàlua reconeguda i amb una llarga trajectòria en el sistema penitenciari català" i hi afegeix que assumirà a partir d’ara noves responsabilitats directives. Romero és funcionari de presons des de 1988 i ha estat al capdavant del centre penitenciari de Tarragona des de l’abril del 2005 i va inaugurar el centre de Mas d’Enric, el 2015. "Ha fet una gestió excel·lent del centre i ha exercit les seves responsabilitats amb gran professionalitat i vocació de servei públic", se sosté en el comunicat.

La dimissió del director de la presó de Mas d'Enric és la primera des de la crisi oberta a les presons catalanes amb l'assassinat de la Núria. Els sis sindicats representats a les presons catalanes van demanar la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart,  del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, i fins i tot del director de la presó de Quatre Camins per haver criticat obertament els treballadors que van bloquejar durant quatre dies els accessos als centres penitenciaris sense una vaga convocada, ni amb serveis mínims. Ubasart va assegurar que no aprovaria cap de les dimissions que exigien els sindicats per tornar a la taula de negociacions. El diàleg continua trencat.

Pels sindicats és insuficient

Els sindicats IAC-Catac i la UGT han celebrat el relleu a la direcció de la presó de Mas d'Enric que ha anunciat el Departament de Justícia. Els sindicats s'han mostrat inicialment sorpresos pel canvi, però a la vegada han remarcat que havien demanat la dimissió i la destitució de Paco Romero, que feia quasi vint anys que estava al capdavant del centre penitenciari de Tarragona. De fet, per aquest dimecres, IAC-Catac tenia prevista una reunió amb el directiu, però dilluns la trobada es va anul·lar. Amb tot, representants dels tres sindicats han valorat a l'agència ACN que el canvi "no és suficient" i demanen també dimissions a la cúpula de Justícia, especialment de la consellera Ubasart i del secretari Calderó.

Reforçar la seguretat dels centres

Paral·lelament, el Departament  de Justícia informa que les direccions dels centres  penitenciaris ja han pres mesures per reforçar la seguretat a les presons i reduir riscos. En concret, es detalla que es reforça la vigilància en els tallers i cuines, gestionades per l'empresa pública CIRE,  i que es dotarà de dispositius de comunicació i emergència (walkies i / o polsadors d’emergència) a tot el personal i es reforçarà també el personal al servei de cuina.

A més, Justícia manifesta que es revisaran els llocs de feina que ocupen les persones condemnades, avaluant necessitats i mancances en matèria de seguretat i es farà formació en protocols de seguretat als centres penitenciaris al personal del CIRE. Precisament, la direcció de la presó de Ponent ha apartat de la cuina 5 persones condemnades per homicidi o delictes violents, mentre la presó de Lledoners, ha apartat tres interns per qüestions regimentals, segons van indicar fonts de Justícia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!