El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, s’ha pronunciat amb molta claredat en contra de les persones que resen el rosari com una forma de protesta contra la llei d’amnistia, utilitzant a l’Església catòlica espanyola com una arma política. Comella ha deixat clar que l’església no farà "batalles" per "fer caure governs", durant l’esmorzar informatiu de Nova Economia Fòrum celebrat a l’hotel Intercontinental de Madrid, del que va ser protagonista. Les persones que resen el rosari en les protestes contra l’amnistia que se celebren a diferents indrets de l’estat espanyol, en especial davant la seu del PSOE a Madrid, al carrer Ferraz, i a la plaça Sant Jaume de Barcelona, ho fan per demanar la unitat d’Espanya, que consideren està en perill per culpa de l’acord entre el PSOE i Junts que va possibilitar la investidura de Pedro Sánchez.

Preocupació per la “polarització i crispació”

"Les persones que resen i què demanen? Jo què sé el que demana cada persona en la seva consciència, allà ells, no controlem les persones i els grups; nosaltres el que volem és sempre treballar braç a braç pel bé comú, si ens deixen, però el que no farem nosaltres són batalles polítiques i batalles de fer caure governs. Nosaltres proposarem valors a defensar, pels quals cal treballar i lluitar", ha subratllat Omella, que ha admès que "els bisbes compartim la preocupació per la polarització i la crispació" per la “situació complexa i tensa” que vivim en la política espanyola.

Omella ha insistit, però, en què "l'Església no entra en política, no és el seu paper, però sí que dona unes orientacions basades en principis morals en què encoratgem a un diàleg social entre totes les institucions que cultivi l'escolta i eviti posicions inflexibles i excloents. Els acords han de respectar el bé comú, en el marc de l'ordenament jurídic de la Constitució". Preguntat per les possibles relacions amb la nova legislatura, Omella ha assegurat que el diàleg amb el Govern “sempre ha estat cordial”. "No he percebut mai una aversió als acords entre l'Estat i la Santa Seu, encara que hi hagi sectors més partidistes que lluitin per aquesta línia". A més, ha assegurat que "ningú" li ha demanat "ser mediador entre Esquerra i el Govern".

Respecte i bellesa contra les paraules d’Abascal

Qüestionat per les paraules que va dir el líder de Vox, Santiago Abascal, a Buenos Aires, en el que va assegurar hi haurà "un moment donat" en què el poble voldrà "penjar de peus" al president del Govern, Pedro Sánchez, el cardenal Omella ha demanat parlar de les persones sempre amb respecte i amb bellesa. "Hem d'aprendre a respectar-nos i a conviure i sempre que parlem de les persones estiguin en un càrrec públic o privat, sempre amb respecte i, si es pot fer amb bellesa, millor", ha subratllat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!