El març del 1966 el convent dels Caputxins de Sarrià va acollir l’assemblea constituent del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la UB. Els fets que es van succeir aquells dies, amb el setge i el posterior assalt policial, es van acabar convertint en un símbol de la lluita antifranquista i van atiar el moviment unitari.

L’independentisme ha apel·lat aquest dijous, 6 de desembre, a aquell esperit en els actes de suport als presos polítics en vaga de fam que s’han fet en aquest mateix escenari. L’elecció del lloc no ha estat en absolut casual. El que es descrivia com una caputxinada del 2018 s’ha convertit en una denúncia de la regressió dels drets i llibertats a l’Estat espanyol just el dia en què la Constitució celebra el 40è aniversari. Però, també, en una crida a la unitat interna del procés.

Puigdemont i Rovira

La denúncia contra el funcionament de la democràcia espanyola ha estat present en les  intervencions que s’han anat escoltant al llarg del dia, inclosa la del president Carles Puigdemont des de Waterloo, la de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, des de Ginebra i la del conseller Toni Comín des de Brussel·les.

caputxins el nacional carles palacio

Imatge: Carles Palacio

Gairebé a la mateix hora que des del Congrés del diputats Felip VI reblava el discurs contra les aspiracions independentistes i deixava clar en un acte solemne que és la Constitució la que fixa les regles del joc, Puigdemont titllava el text constitucional d'"eina de repressió" i apel·lava a enderrocar pacíficament el règim que encarna.

Unitat

Les crides a la unitat s’han convertit, igualment, en una de les constants de l'acte, que s'ha celebrat pocs dies després de la cimera a Waterloo de Puigdemont amb els grups parlamentaris i les entitats independentistes per intentar consensuar el camí a seguir.

Marta Rovira ha advertit des de Ginebra que cal "saber sumar, consensuar". "És l'única alternativa per aconseguir un país amb drets civils i socials", segons Rovira.

arcadi caputxins el nacional carles palacio

Imatge: Carles Palacio

Però ha estat la consellera de Presidència, Elsa Artadi, qui ha protagonitzat la intervenció més contundent en aquest sentit quan ha advertit, en la seva intervenció en la primera de les taules rodones que s'havien convocat, que la falta de coordinació i unitat de l’independentisme “és la recepta de la derrota”.

La responsable de Presidència ha retret que el mateix acte que s’estava celebrant no s’havia pogut tancar fins a les cinc de la tarda del dia abans, quan la vaga de fam va començar dissabte, i que això havia perjudicat que més gent hi pogués assistir.

estelada caputxins el nacional marta lasalas

Imatge: Marta Lasalas

“Si voleu, fem veure que no existeix, però existeix un problema de manca de coordinació”, ha advertit. Seguien la intervenció els diputats de JxCat i el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, juntament amb la resta de diputats republicans presents. No hi havia, en canvi, cap dels màxims responsables del PDeCAT, que no han participat en l'acte.

Malgrat la precipitació de la convocatòria i el fred intens al llarg de tot el dia, centenars de persones han anat desfilant per aquest espai, fins gairebé a les vuit del vespre, quan les accions públiques s’han tancat amb una actuació musical.

L'objectiu central de l'acció és el dejuni simbòlic de 24 hores que han protagonitzat diputats de JxCat, ERC i la CUP en solidaritat amb la vaga de fam dels presos de Lledoners. Un cop s'han acabat els actes públics, els diputats que segueixen el dejuni, entre els quals els consellers Elsa Artadi, Laura Borràs i Damià Calvet, faran nit al convent.