La consellera de Justícia, Esther Capella, ha valorat avui la diferència de criteri judicial que manté en règim de tercer grau a Carme Forcadell i Dolors Bassa mentre el Tribunal Suprem no decideix si l'anul·la o no, i en canvi ha suspès el que tenien tots els presos que estan a Lledoners.

Capella ha exposat, en una compareixença, que "cap dels presos polítiques hauria d'estar a la presó" i ha denunciat que "el Tribunal Suprem no ha tingut un paper neutral". La consellera de Justícia ha recordat el whatsapp enviat a la premsa on s'advertia als funcionaris públics encarregats de donar els permisos. En plena onada Covid i, amb l'objectiu d'esponjar les presons, les juntes de tractament van autoritzar diversos permisos com tercers graus o 100.2. Però cap dels beneficis va jugar a favor dels presos polítics. El Suprem va actuar, segons Ester Capella, "amb voluntat clara intimidatòria".

Per Capella tots els presos polítics haurien d'estar en llibertat perquè el "tercer grau és una manera de complir la condemna".

Torra reunió Forcadell i Bassa

Carme Forcadell i Dolors Bassa reunides amb Quim Torra durant el tercer grau

Forcadell i Bassa poden complir el tercer grau, a diferència dels presos de Lledoners, perquè el jutge de vigilància penitenciaria així ho ha decidit mentre el Tribunal Suprem no resolt el recurs que va interposar la Fiscalia. "La interpretació del jutge és pacífica per tothom. S'ajusta a llei". Ha dit la consellera, que ha afegit que espera que el Tribunal Suprem "no sigui un actor polític i que apliqui la llei que correspon" pel que fa a la resolució dels recursos dels tercers graus. 

El tercer grau de Forcadell i Bassa

Avui el titular del jutjat de vigilància penitenciària 1 de Catalunya ha desestimat la petició de Fiscalía per donar efectes suspensius al seu recurs contra el tercer grau de l'exconsellera Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que mantindran la semillibertat fins que el Tribunal Suprem (TS) resolgui l'assumpte.

En les dues interlocutòries, el magistrat rebutja la petició del fiscal —volia suspendre cautelarment el tercer grau fins que el TS resolgui l'assumpte—, i recorda que el tercer grau no ha estat suspès fins ara per a cap de les dues.