La consellera de Justícia, Ester Capella, ha dit aquest dijous a la tarda que treballarà per reparar els drets fonamentals vulnerats dels joves d'Altsasu, després de reunir-se amb familiars dels joves condemnats per l'Audiència Nacional espanyola a importants penes de presó per agredir guàrdies civils en un bar de la localitat navarresa. Així, ha assegurat que el Govern "no és refractari al patiment de les persones", i ha dit que, com en el cas dels polítics catalans presos, "quan s'aplica la llei on no toca, es vulneren drets fonamentals".

Després d'una mitja hora de trobada amb mitja dotzena de familiars, agrupats en l'associació Altsasu Gurasoak, Capella ha explicat que tenia interès a conèixer de primera mà la seva "experiència i patiment". Així, ha dit que la llei antiterrorista només s'ha d'aplicar en els casos previstos per la pròpia llei i si s'aplica de forma indeguda es vulneren els drets dels afectats. Per això, no descarta facilitar reunions dels familiars amb altres representants institucionals i col·laborar institucionalment en tots els àmbits per facilitar la reparació dels drets vulnerats.

Per la seva banda, Isabel Pozueta, una de les familiars, ha lamentat la situació "injusta" dels joves condemnats a penes "desproporcionades", alguns dels quals porten prop de dos anys en presó preventiva. Pozueta ha explicat que han intentat parlar amb tots els partits, però el PP i UPN s'hi han negat, però ha agraït la solidaritat i el suport dels governs basc i navarrès, així com les reunions amb grups del Congrés, a Brussel·les i a Estrasburg.

Per això, també ha agraït "l'empatia del poble català" per la manifestació del passat 16 de juny de rebuig a la sentència, i ha comparat la situació dels joves amb la dels polítics independentistes catalans presos.