La consellera de Justícia, Ester Capella, ha destacat que "el conflicte polític no es negocia amb els pressupostos de l'Estat". En una entrevista a Catalunya Ràdio, Capella ha assegurat que ERC dona suport als pressupostos per tenir gairebé 3 milions d'euros més per "donar cobertura als hospitals i metges que ens falten".

Respecte a la retirada del tercer grau dels presos polítics, la consellera ha explicat que no entén com el Tribunal Suprem (TS) "pren decisions que poc tenen a veure amb el dret i molt amb la raó d'estat". "Els hi diria a la segona sala que, si volen fer política, es presentin en unes eleccions", ha dit. Així i tot, ha indicat que "no és la primera vegada que s'interfereix en la vida política a través dels tribunals".

Segons la consellera, el TS "ha tirat de les orelles" als funcionaris públics catalans i als jutjats de vigilància penitenciària i ha destacat que la decisió final sempre passa per les mans de Manuel Marchena perquè és el tribunal sentenciador. "No puc compartir aquesta manera d'entendre la llei i la presó. Espero que la pròxima vegada que s'hagi de resoldre una qüestió sobre els presos s'apliqui el dret", ha etzibat.

"Les meves conviccions no canvien una sentència injusta"

Capella ha dit que les seves conviccions personals no canvien una sentència, la qual ha qualificat d'injusta i ha tornat a plantejar l'amnistia "com a eina de solució definitiva". En la seva opinió, l'indult i la reforma de la sedició no són solucions prou eficaces. També ha remarcat que la llei no diu que hagis d'haver complert la meitat de la pena per obtenir el tercer grau i ha especificat que el tercer grau "no buida una sentència de contingut".

"La presó hauria de ser l'últim recurs que té una societat democràtica per resoldre una qüestió d'una persona que ha tingut un conflicte amb la llei", ha dit. En aquest context, ha assegurat que si fóssim independents "no tindríem presos i preses polítiques".

Pel que fa al tuit del PSOE que defineix com a patriotes els votants del projecte de llei dels Pressupostos Generals, Capella ha dit que és patriota "per acompanyar a la gent que ho necessita, per fer possible que la vida de tothom sigui millor".