"La tempesta de neu sembra el caos a Espanya", ha titulat el setmanari suís Le Temps, referent informatiu en un país molt acostumat a les nevades.

El setmanari descriu la situació excepcional que s'ha creat quan ha nevat a zones poc acostumades a la neu, com Madrid. "Fenomen extremadament estrany, la tempesta de neu que va caure divendres a Espanya ha sembrat el caos al país i ha provocat la mort de tres persones, segons ha anunciat aquest dissabte el ministre de l'Interior espanyol", indica.

Segons Le Temps, ha estat la pitjor nevada des de fa 50 anys a Espanya, i no es va debilitar durant la nit de divendres a dissabte, cosa que ha posat cinc regions del centre del país en alerta vermella.

"A la regió de Madrid s’han suspès els autobusos públics, així com la recollida d’escombraries i l’aeroport internacional de Barajas, tancat des de divendres al vespre, romandrà clausurat per motius de seguretat durant tot el dia. Divendres, una trentena de vols ja s'havien cancel·lat i van haver d'aterrar en una altra localitat", ha afegit, en al·lusió a Barcelona.

La revista precisa que l'agència de seguretat i emergències de la regió de Madrid va dir que havia hagut de "treballar tota la nit per ajudar" els automobilistes atrapats al mig de l'M-30 i l'M-40 i que va "alliberar 1.000 vehicles", mentre que demanava a la resta que "continuessin tenint paciència" fins a rebre ajuda. "Patricia Manzanares, una automobilista, ha dit a la televisió nacional que havia estat aturada 15.00 hores sense menjar a l'autopista M-40, a la regió de Madrid. "Hi he estat des de les 7 de la tarda d'ahir a la nit, molts estem en aquesta situació, hi ha 60 centímetres de neu i aviat ens quedarem sense gasolina (per fer funcionar la calefacció al cotxe)", diu que explica.

bcdfe36c1ddf008828751a62c87f12fe5021e561

El Congrés dels diputats espanyol, sota la nevada / EFE

El desgavell a Espanya ha estat monumental, segons afirma. "S’han ajornat definitivament diversos partits del campionat d’Espanya de futbol, com el Reial Madrid contra l’Osasuna o l’Atlètic de Madrid contra l'Atlètic de Bilbao, perquè els jugadors no podien aterrar o enlairar-se a les ciutats on s’havien de disputar els partits. També s’ha cancel·lat el partit d’handbol Espanya-Croàcia que estava previst per a dissabte a les 18 hores a Madrid, segons ha informat la federació espanyola. I "davant de la situació provocada per la tempesta Filomena", tots els trens que arriben o surten de Madrid han estat cancel·lats, segons ha indicat la companyia ferroviària espanyola Renfe, mentre que almenys dues línies de metro han vist part del seu trànsit interromput a la capital", apunta.