El risc de contagi de Covid-19 a Madrid és preocupant. Ja ho ha advertit aquest dissabte el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha considerat insuficients les mesures que està aplicant la presidenta de la comunitat Isabel Díaz Ayuso. Les tensions entre el govern autonòmic i el de Sánchez s'han fet encara més evidents amb la dimissió d'Emilio Bouza, portaveu del grup de coordinació entre els dos executiusLa notícia arriba només dos dies després del seu nomenament.

Aquest "espai de cooperació" va néixer després de la trobada entre Sánchez i Ayuso, i aquest dijous el doctor i catedràtic, expert en microbiologia, va ser elegit com a portaveu per ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el conseller madrileny, Enrique Ruiz-Escudero.  Fonts de Sanitat asseguren que Bouza ha pres aquesta decisió per les fortes discrepàncies entre Moncloa i el govern d'Ayuso sobre la gestió de la segona onada del coronavirus.

Trontollen els acords Ayuso-Sánchez

La reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso a la Puerta del Sol va acabar amb acord. Els dos presidents van acordar crear el que anomenen un “espai de cooperació” dels dos governs “per al seguiment i resposta de l’evolució de la pandèmia”. La idea es va concretar aquest mateix dijous amb la creació del Grup COVID-19.

Pedro Sánchez Isabel Díaz Ayuso - efe

Roda de premsa de Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso després de la reunió. / Efe

“Les seves propostes serviran de recomanacions a les actuacions pròpies que continuarà executant el govern de la Comunitat de Madrid en l’exercici de les seves competències”, van precisar en un  comunicat conjunt. En la primera i única reunió en què va participar el doctor Bouza, va ser elegit com a portaveu. Tot i això, les discrepàncies que s’han anat fent evidents l’han portat a presentar la seva dimissió només 48 hores després.

Ultimàtum d'Illa a Madrid

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha instat la Comunitat de Madrid a rectificar i revisar les restriccions que van anunciar que s'aplicaran a partir de dilluns. Segons el ministre, la situació a la capital "és de risc molt seriós" i per això considera que cal prendre mesures més dures, com tancar el territori. "És perillós tant per a ells com per a les altres comunitats. És moment d'escoltar la ciència i deixar la política en un segon pla. Els insto a rectificar des de la lleialtat", ha indicat.

Illa ha advertit, una vegada més, que la gran pressió hospitalària, l'increment de casos i l'alta letalitat que hi ha a Madrid fa que el territori estigui sota una situació de màxima alarma i ha reafirmat que "cal agafar el control, com s'ha fet a altres comunitats". És per això que en una compareixença aquest dissabte, el socialista ha exigit de manera molt clara i contundent a la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, que escolti el govern espanyol.