Les fortes discrepàncies entre el govern d'Isabel Díaz Ayuso i l'executiu espanyol sobre la gestió de la segona onada a Madrid han acabat trencant el grup de coordinació Covid-19. Aquest dissabte el doctor Emilio Bouza, portaveu de l'espai de cooperació entre els dos executius, ha presentat la seva dimissió només 48 hores després d'acceptar el seu càrrec.

"Les circumstàncies que he presenciat els dos dies següents [al seu nomenament] m'obliguen a renunciar i declinar l'oferiment", explica l'excap del Servei de Microbiologia i Malalties Infeccioses de l'Hospital Marañón de Madrid. Bouza fa referència a la compareixença simultània ahir del viceconseller de Sanitat de Madrid, Antonio Zapatero, i el ministre de Sanitat Salvador Illa. Un fet que evidenciava com la cooperació entre els dos governs és un acord sobre paper mullat més que no pas un full de ruta real per aturar l'augment disparat de contagis.

Segons explica en la seva carta de dimissió, el doctor Bouza va acceptar actuar com a tècnic i científic per a tots dos executius i també com a portaveu, ja que li van assegurar "la seva voluntat de concòrdia política i el seu impuls per treballar units per buscar una solució al problema". "Vaig creure en el que es prometia i vaig acceptar", justifica Bouza. Finalment però, les discrepàncies l'han portat a dimitir.

 

La cooperació impossible entre Ayuso i Sánchez

La idea de crear aquest Grup Covid-19 va sorgir a la reunió de dilluns passat entre els presidents Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso amb la intenció de construir un “espai de cooperació” dels dos governs “per al seguiment i resposta de l’evolució de la pandèmia”.

“Les seves propostes serviran de recomanacions a les actuacions pròpies que continuarà executant el govern de la Comunitat de Madrid en l’exercici de les seves competències”, van precisar en un comunicat conjunt. En la primera i única reunió en què va participar el doctor Bouza, va ser elegit per encapçalar el grup com a portaveu i tècnic sanitari. Tot i això, les discrepàncies que s’han anat fent evidents l’han portat a presentar la seva dimissió només 48 hores després.

Actuarà el govern espanyol a Madrid?

Aquest dissabte el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha comparegut per instar la Comunitat de Madrid a rectificar i revisar les restriccions  que s'aplicaran a partir de dilluns. Segons el ministre, la situació a la capital "és de risc molt seriós" i per això considera que calen mesures més dures, com confinar o perimetrar el territori. "És perillós tant per a ells com per a les altres comunitats. És moment d'escoltar la ciència i deixar la política en un segon pla. Els insto a rectificar des de la lleialtat", ha advertit. Diverses veus del govern espanyol apunten que podrien acabar agafant les competències per aplicar mesures més dràstiques si Ayuso no ho fa.