Avui s'ha viscut una jornada de caos històric a Rodalies de Renfe a Barcelona. Abans de les 6 del matí, les estacions d'Arc de Triomf, Sagrera, Clot-Aragó, Passeig de Gràcia i Plaça Catalunya han quedat tancades a causa d'un fum que ha omplert els diferents túnels de les vies de la capital comtal.

La línia 1 del Metro també ha quedat afectada perquè comparteix espai amb les instal·lacions del tren en les estacions de Plaça Catalunya i d’Arc de Triomf.

1. Fora de combat...

Els bombers i tècnics d’Adif han estat treballant des de la 1 de la matinada per eradicar el fum que ha deixat fora de combat les diferents línies de Rodalies i que ha impossibilitat fins a 100.000 ciutadans viatjar als seus destins.

Al voltant de les 12 del matí, el caos s'ha començat a calmar i, a poc a poc, s'han restablert totes les línies. Això sí. Els trens que sortien ho feien amb uns 60 minuts de retard.

2. ...per escombraries

L'origen del foc ha estat una pila d'escombraries acumulades en una estació en desús, l'antiga estació d'Arc de Triomf entre la Meridiana i el carrer de Ribes, molt a prop de l’Auditori de Barcelona. En aquest espai hi viuen persones sense sostre, que tenien restes de mobles i matalassos apilats.

https://twitter.com/maticatradio/status/696970433476849664

3. Més de 72.000 afectats

El balanç actual dels afectats per les demores és d’unes 72.000 persones i 210 trens, segons ha informat el director de Rodalies de Renfe al voltant de les 11 del matí, malgrat això la xifra es pot elevar fins a 100.000, com ho ha anunciat el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Pont.

4. Disculpes...

Renfe ha volgut demanar disculpes als passatgers i així ho ha expressat el seu president, Pablo Vázquez, que ha afegit que la seva prioritat és que a les 17h estigui tot el servei restablert i sense incidències.

5. ...i culpes

El Govern ha reclamat el "traspàs total" de la gestió de Rodalies. Així ho ha exposat la portaveu del Govern, Neus Munté, que s'ha lamentat que "una vegada més, Adif no ha donat les explicacions corresponents".

Ella i el conseller de Territori, Josep Rull, han culpat Adif i han carregat contra l'Estat assegurant que "Rodalies és una autèntica acumulació de despropòsits per part d'Adif i del Govern espanyol".

6. Servei acabat

Després de fer córrer diferents trens buits pels túnels per ventilar el fum, els Bombers de Barcelona han donat per acabada la seva tasca sobre la 1 del migdia, que gairebé ha durat dotze hores i en què hi han treballat catorze dotacions.