La situació judicial està provocant forts canvis dins la cúpula d’Esquerra Republicana. A banda de les renúncies a l’escó de Marta Rovira, Carme Forcadell i Dolors Bassa, s’han adoptat més decisions en el Consell Nacional celebrat aquest dijous. Segons ha pogut saber El Nacional, l’exdiputada i exsecretària primera de la Mesa Anna Simó ha deixat el lloc que ocupa dins la direcció del partit, que passa a ocupar el secretari d’Economia Pere Aragonès.

Es tracta del primer canvi -de més que vindran- que es fa efectiu. Simó ocupava el lloc d’adjunta a la presidència per a les relacions institucionals, un càrrec que ara ocuparà Aragonès, un dels nous homes forts del partit i que podria ocupar una posició rellevant en el proper Govern. Aquesta decisió s'ha pres tenint en compte la possible resolució de la declaració judicial d'aquest divendres.

Amb Oriol Junqueras en presó provisional des de fa gairebé cinc mesos, i amb moltes de les cares visibles de la cúpula encausades per la passada legislatura, Esquerra Republicana enfronta una etapa de canvis en la seva estructura per reforçar-se. Un dels càrrecs que podria veure’s afectat és el de la secretària general de la formació, Marta Rovira, que aquest divendres està citada davant el jutge Pablo Llarena. Vol separar-se la branca orgànica del partit de la institucional.

En la reunió del Consell Nacional s’ha ratificat la renúncia a l’escó de Rovira, Forcadell i Bassa. En les properes hores Assumpció Laïlla, Chakir El Homrani i Magda Casamitjana prendran possessió del seu escó. També s’ha plantejat l’estratègia a seguir i les negociacions per formar Govern, com ara les carteres que adoptaria ERC: Vicepresidència, Economia, Salut, Benestar Social i Treball, Justícia, Exteriors, Ensenyament i Agricultura.