Mà estesa. El secretari general de Junts, Jordi Turull, i el president del Partit Nacionalista Basc, Andoni Ortuzar, s'han reunit aquest matí per iniciar un futur compartit. A Sabin Extea, la seu jeltzale ubicada a Bilbao, els dos màxims responsables dels partits han constatat al llarg de dues hores la "voluntat mútua" de mirar a una perspectiva de "col·laboració", particularment en el marc del Congrés dels Diputats. "L'aritmètica parlamentària resultant de les eleccions generals del 23J ha fet que el vot dels diputats i diputades de Junts i el PNB sigui necessari i imprescindible per a l’aprovació de les lleis, els pressupostos i totes les iniciatives governamentals i parlamentàries", remarca la formació catalana en un comunicat. És per això que els dos partits consideren oportú treballar de forma conjunta a la cambra per tal de condicionar la legislatura del govern de Pedro Sánchez a que el socialista compleixi els acords.

"Totes dues formacions comparteixen la necessitat de marcar des de l'inici de la legislatura un camí de compliment dels compromisos que Pedro Sánchez i el seu Govern han adquirit amb Euskadi i Catalunya. Per a això, Junts i el PNB treballaran a les Corts de manera coordinada per al compliment dels objectius compartits", ha explicat Junts. En la reunió d'aquest divendres, les respectives cúpules polítiques han "analitzat els mecanismes conjunts" que es poden establir entre ambdós grups perquè totes aquestes mesures i iniciatives siguin "respectuoses amb l’autogovern català i basc i estiguin alineades en l’objectiu compartit de promoure el benestar de la ciutadania de Catalunya i Euskadi".

Durant la reunió també s'ha analitzat la llei d'amnistia, registrada la setmana passada al Congrés dels Diputats després de setmanes de negociació del PSOE amb els diferents grups polítics nacionalistes i independentistes. Segons el comunicat, Junts i el PNB coincideixen plenament que aquesta llei contribuirà a "desjudicialitzar la política a Catalunya i a tornar el conflicte català a l’esfera de la política, àmbit del qual mai hauria d’haver sortit". En aquest sentit, la formació catalana ha tornat a garantir a la basca els vots jeltzales al Congrés i al Senat, que avalaran l’aprovació de la norma citada.

Cúpula dels partits

Per la part de Junts, també han participat en la trobada la portaveu al Congrés, Miriam Nogueras, i el president del grup parlamentari al Parlament de Catalunya, Albert Batet. El burukide responsable de l’Àrea d'Organització, Joseba Aurrekoetxea, i el portaveu del Grup Basc Congrés, Aitor Esteban, han completat la representació jeltzale.