"Barcelona no serà governada per la dreta unionista ni pel bloc del 155". Amb aquesta clara declaració de principis ha començat Ernest Maragall, l'aposta d'ERC per l'alcaldia de Barcelona, la conferència de presentació de la seva candidatura per les municipals dels maig vinent. Tot i rebutjar una candidatura conjunta de l'independentisme a Barcelona, Maragall ha assegurat que proposarà un acord a la resta de forces sobiranistes un acord "ferm i consistent per a la unitat d'acció" i que Barcelona no sigui governada per "la dreta unionista ni el bloc del 155". 

L'acte, que ha tingut lloc al pati cobert del campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, i que ha aplegat prop d'un miler de persones, ha servit a Maragall per traçar les línies principals en les que es basarà la seva campanya per complir els bons presagis de les enquestes i conquistar l'alcaldia. 

Tot i això, el candidat republicà no ha volgut oblidar la situació dels presos i exiliats i ha defensat que no hi haurà cap "concessió als que atempten contra la llibertat" fins que "siguin lliures, ells i elles i nosaltres". Maragall també ha defensat que Barcelona ha de ser la "capital de la República" i ha afirmat que "la democràcia i la llibertat no poden ser moneda de canvi". Per tot això, ha proposat un "acord ferm i consistent per a la unitat d’acció en el camí d’avenç cap a la República" amb totes les forces sobiranistes. 

Presentació candidatura Ernest Maragall UPF Sergi Alcazar 13

Un acord, ha explicat, que hauria de passar per "la llibertat dels presos i el retorn de tots els exiliats", el "diàleg sempre obert per culminar en la celebració d’un referèndum acordat i vinculant" i un compromís "per garantir que Barcelona no serà governada per les dretes al servei de l’unionisme ni pel bloc del 155". Així, ha defensat que el projecte d'ERC per les eleccions municipals és "inequívocament progressista i de ple compromís republicà" i ha defensat que estaran "oberts a liderar i a compartir una majoria de govern que respecti aquesta doble premisa". 

Ara bé, Maragall ha defensat que la seva serà una candidatura fora del "club dels demagogs" i dels "lideratges taumatúrgics que arriben amb una vareta màgica del poder econòmic o, encara pitjor, usant i abusant de les legítimes inquietuds de la ciutadania". Un clar avís cap als seus oponents, des de Manuel Valls fins a alguns sectors de l'independentisme. En aquest punt, el candidat a l'alcaldia també ha assegurat que aposta per un projecte que no "hipotequi el model de ciutat" per un "excés d'immediatesa per sobreactuació" i que porti Barcelona a ser una "referència real i potent" per Catalunya i Europa. 

Entre les importants propostes sectorials de la seva candidatura, hi ha una clara aposta per reduir les desigualtats, per millorar l'accés al lloguer protegit i impulsar una transició energètica dels edificis més antics de la ciutat i una inversió en transport públic per fer-ho una alternativa real al vehicle privat, a més d'una regulació del turisme que porti a l'"èxit de tothom".

Presentació candidatura Ernest Maragall UPF Sergi Alcazar 21

Entre els assistents, s'hi han pogut veure alts càrrecs d'ERC com el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, el president del Parlament, Roger Torrent, i alguns consellers com Chakir El Homrani, Esther Capella, Teresa Jordà i Alfred Bosch. També una desena de diputats republicans al Parlament i altres personalitats com l'exdiputat de JxSí Germà Bel, els exconseller Carles Mundó, Antoni Castells i Joan Manuel Tresserras, així com també la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, o l'esposa de l'expresident Pasqual Maragall i cunyada del candidat, Diana Garrigosa.