Ja arriben les eleccions ANC 2022. Quan queden menys de dues setmanes pels comicis interns de l'organització independentista, i que han de servir per rellevar la presidenta, Elisenda Paluzie, i el vicepresident, David Fernàndez, avui mateix s'han fet públics tots els noms definitius que podran optar a ser elegits pels socis com a membres del Secretariat Nacional. I és que el procés per a escollir el nou lideratge de l'Assemblea Nacional Catalana no és senzill: del 10 al 14 de maig, els socis podran presentar la papereta (de forma telemàtica i presencial), i seran els 77 noms més votats els que conformaran el nou òrgan directiu. Però quins són els 85 candidats definitius en aquesta cursa?

El més remarcable és el de Dolors Feliu. I és que l'advocada i activista és vista com la candidata de consens de l'independentisme. Fa dues setmanes, ja va fer un pas important per a optar a la presidència de l'entitat, quan va anunciar que es donava de baixa del Consell per la República per prioritzar una nova etapa a l'Assemblea Nacional Catalana. Feliu ja va formar part de la llista de Junts pel Sí a les eleccions al Parlament el 2015. Un altre nom notable, i que ja s'havia filtrat, és el de l'activista i pallasso Jordi Pesarrodona. En declaracions a ElNacional.cat, ja va compartir que presentava la seva candidatura amb l'objectiu de treballar per la independència en el paper que li toqués. "Vinc a sumar", va afirmar. "Jo vinc a treballar, a aportar el meu gra de sorra".

Però també hi ha altres noms destacats. És el cas d'Anthony Corey Sànchez, vinculat a l'entorn de Junts i popular a les xarxes socials, on es defineix com a estudiant, activista, escriptor i cofundador de l'entitat Joves Nous Catalans. També hi ha Uriel Bertran, economista i polític que va ser diputat per Esquerra Republicana, així com líder d'un corrent intern que proposava un canvi d'estratègia del partit, més coherent amb la seva ideologia independentista, republicana i d'esquerres. I Julià de Jòdar, escriptor català que va ser diputat de la CUP al Parlament. A continuació trobareu els 16 noms més potents:

  • Uriel Bertran i Arrué: economista i polític. Va ser diputat per Esquerra Republicana.
  • Conxita Bosch i Riera: professora.
  • Julià de Jòdar i Muñoz: escriptor. Va ser diputat per la CUP.
  • Dolors Feliu i Torrent: advocada i periodista. Va ser diputada per Junts pel Sí.
  • Ada Ferrer i Carbonell: economista.
  • Sílvia Julià i Lleonart: advocada.
  • Núria Macià i Goñi: dissenyadora gràfica.
  • Georgina Missé i Suñol: química.
  • Joan Oms i Lohís: químic.
  • Joan Marc Passada i Casserres: escriptor i dibuixant.
  • Jordi Pesarrodona i Capsada: pallasso i activista. Va ser regidor per Esquerra Republicana.
  • Josep Piñol i Balasch: escriptor.
  • Bàrbara Roviró i Llimiana: professora universitària.
  • Anthony Corey Sànchez i Alberto: estudiant i tuitaire.
  • Lluís Sobrevia i Vidal: arquitecte.
  • Marina Solís i Obiols: professora.

Les eleccions, del 10 al 14 de maig

De l'1 al 9 de maig es farà la campanya dels candidats i les candidates, i entre el 10 i 14 de maig tindrà lloc el període electoral. Serà aquell mateix dissabte quan s'elegirà el nou Secretariat Nacional, i aquest, al seu torn, escollirà la presidència i la vicepresidència que rellevaran Paluzie i Fernàndez. En total, s'hauran d'escollir 77 secretaris nacionals, distribuïts en 57 pel bloc de representació territorial, 13 pel bloc de representació nacional, 5 pel bloc de representació sectorial i 2 pel bloc de representació de joves. Aquests són tots els noms que hi opten:

 

 

Fi de l'era Paluzie

El passat mes de març va començar la X assemblea general ordinària de l'Assemblea Nacional Catalana i, també, diversos tràmits per afrontar el futur de l'organització i tancar etapes, ja que també s'ha engegat el procés per rellevar Elisenda Paluzie al capdavant de l'organització, després que hagi extingit el màxim de mandats permesos segons els estatuts de l'entitat: dos, que són quatre anys. Les eleccions internes estan previstes del 10 al 14 de maig. No només s'haurà de substituir Paluzie, sinó també el vicepresident David Fernàndez, que ocupa aquest càrrec des de fa dos anys i que els dos anteriors ja formava part del secretariat, per la qual cosa també s'extingeix el seu mandat. Així, el relleu al capdavant de l'organització haurà de produir-se segur, i ho triaran els socis al maig votant tant de forma telemàtica com presencial.