La vicepresidenta de Vox a les Illes Balears, Malena Contestí (Llucmajor, 1985) serà la cap de llista del partit d’extrema dreta en aquesta circumscripció a les eleccions del 28-A. Així s’ha anunciat aquest dimarts en una roda de premsa des de Palma, on la jove dirigent s’ha mostrat convençuda que poden aconseguir representació. El currículum de Contestí està marcat per ser la filla d’un històric expresident del RCD Mallorca i per les posicions catalanòfobes.

A les Balears, la formació ultra es presenta en aliança amb la plataforma espanyolista Actúa Baleares, que és crítica amb la suposada complaença dels populars balears amb el nacionalisme i que denuncia que les illes viuen un suposat “nou procés” com el de Catalunya.

Malena Contestí, llicenciada en dret per ESADE i parlant de quatre idiomes, és filla de l’històric president del RCD Mallorca, Miquel Contestí, que va agafar les regnes del club entre el 1978 i el 1992. Va rescatar l’equip d’un pou i va dur-lo des de la Tercera Divisió fins a la primera.

Però més enllà de l’ascendència familiar, la trajectòria política de Malena Contestí és curta i marcada per la catalanofòbia. En una entrevista a El Mundo el passat mes de febrer, deixava clares les seves prioritats: “Que ningú no tingui el menor dubte que des del primer moment que Vox governi a les Balears una de les primeres mesures serà derogar tota la normativa lingüística, amb la intenció, a més, de modificar la denominació de la llengua a l’Estatut. La paraula català no ens identifica per a res”.

Un dels blancs dels seus atacs és també l’educació balear, que considera que està marcada per “regulacions legals catalanistes totalitàries”. En aquest sentit, avisava: “És imprescindible impedir l’adoctrinament a les aules. Els col·legis han de ser un liceu del coneixement i a més amb un bon nivell, no un centre de militància ideològica”.

Contestí també va participar en el polèmic acte de Vox al Parlament Europeu, on va denunciar que “el separatisme s’ha estès des de Catalunya a l’arxipèlag i ha contaminat tota mena d’àmbits”, i alertava sobre la “deriva separatista” de la presidenta Francina Armengol. Considera que el seu Govern és “partidari que les Illes siguin annexades al projecte de Països Catalans”.

Un militar per Palma

Per altra banda, aquest dilluns es va fer públic el fitxatge estrella de Vox per a l’alcaldia de Palma. Es tracta de Fulgencio Coll, que va ser cap de l’Estat Major de l’Exèrcit de Terra (JEME) entre el 2008 i el 2012, a les ordres de l’avui dirigent de Podemos i excap de l’Estat Major de Defensa (JEMAD) Julio Rodríguez.