Des de la ultradreta espanyola es vol presentar una moció de censura al president Pedro Sánchez. El líder de Vox, Santiago Abascal, porta mesos anunciant-ho però no acaben de trobar cap candidat a qui li tempti la idea d'anar de la mà d'ell. De fet, el mateix Abascal ha confirmat que si no queda més remei, s'hi presentarà ell. Però pel camí n'hi ha uns quants que li han dit que no. Segons explica el diari ABC, un d'ells és l'exministre d'Interior pel Partit Popular, Jaime Mayor Oreja. Per proximitat, tots dos són bascos, sembla que es coneixen des de fa molts anys i guarden una amistat personal i política.

Malgrat tot, Mayor Oreja va declinar l'oferta, que com a molt, segons l'ABC, ha qualificat d"'informal i extemporània". Abascal no ha desmentit la informació, tot i que assegura que és "molt discret" i que ells no es dediquen a fer filtracions, sinó rodes de premsa. L'anunci de moció comença a quedar antic. Ho va dir el passat 29 de juny i encara no ha pogut concretar res.

mayor oreja acn

Jaime Mayor Oreja / Foto: ACN

Què se n'ha fet, de Mayor Oreja?

Des de l'any 2014, Jaime Mayor Oreja està retirat de la política. El seu darrer càrrec va ser com a eurodiputat amb el PP. Aquest tampoc se salva dels escàndols de corrupció dels populars, i juntament amb els seus germans, Carlos i José María, estan presents en diferents sumaris. L'exministre figura en els famosos papers de Bárcenas i davant l'Audiència Nacional, quan el van interrogar, va dir: "No ho sé", "no ho recordo" i "no em consta". A banda, també arrossega una extensa polseguera sobre els seus negocis foscos amb la seguretat privada.

D'altra banda, aquest matí Abascal ha tornat a amenaçar els partits independentistes des del programa d'Ana Rosa Quintana: "Que hi hagi partits legalitzats que, amb diners de tots els espanyols, s'estiguin dedicant a trencar il·legítimament la unitat d'Espanya és una cosa que no hem de suportar". Això sí, prèviament ha dit que aquests el que poden fer és "donar conferències o escriure llibres".