El candidat del PSE ha assegurat que ni governarà amb EH Bildu ni farà lehendakari el successor d'Arnaldo Otegi. En un esmorzar informatiu d'aquest dilluns, Eneko Andueza ha rebutjat la possibilitat de governar amb els abertzales o facilitar-los el govern perquè ell aspira a ser el següent lehendakari. "Si em pregunten si faré lehendakari a un candidat d'EH Bildu, els diré que no. Si conformaré govern amb EH Bildu, els diré que no. La meva aspiració és guanyar les eleccions, allargar la mà, bastir ponts, construir un projecte de país que s'ajusti a les necessitats de la ciutadania basca i liderar aquest govern. Tot el que se surti d'aquí no m'interessa de moment i, probablement, de final tampoc", ha declarat. De fet, ha argumentat que a l'hora de governar el que importa "no és amb qui, és per què" i ha descartat governar amb aquells el "per què" dels quals és transitar cap a la independència.

Andueza també ha sostingut que "requereix un major esforç democràtic" reunir-se amb EH Bildu que amb Carles Puigdemont. "No requereix un major esforç democràtic seure avui amb els qui ahir volien matar-nos que amb Carles Puigdemont? No requereix un major esforç democràtic la superació del terrorisme, l'admissió dels seus protagonistes en el marc constitucional?", s'ha preguntat. Així, el candidat socialista ha defensat la llei d'amnistia negociada amb els independentistes catalans reivindicant com a major "lluita democràtica" que l'esquerra abertzale abandonés la via de la violència "per bolcar-se en la via democràtica". "Aquest camí ha sigut tota una prova d'estrès moltíssim major que la llei d'amnistia. (...) I crec que és una cosa que ens ha de fer sentir moltíssim orgull, no només als socialistes per la nostra contribució directa i determinant en què visquem en pau, sinó al conjunt de la ciutadania espanyola i de la societat", ha proclamat.

Ni EH Bildu ni PNB

D'altra banda, el candidat del PSE ha estat preguntat sobre si estaria més còmode governant amb EH Bildu o amb el PNB i ha respost que en política "no s'hi és per estar còmode, sinó per comprometre's i solucionar problemes". Així, ha subratllat que plantejar les eleccions basques com "un joc de dos" és equivocar-se: "El PSOE d'Euskadi, a partir d'aquestes eleccions, no serà un partit necessari, serà un partit imprescindible per liderar el govern, transformar el país i avançar en coses que li importen a la ciutadania basca", ha assegurat.

Sobre els nacionalistes bascos, Andueza ha considerat que el model que ofereix el PNB està "esgotat" i que no té "capacitat per respondre als nous reptes que hi ha sobre la taula". Tampoc no li agrada el model dels abertzales, perquè asseguren tenir "la fórmula màgica per solucionar problemes" i l'únic que planteja és "més sobirania i independència". "Davant d'aquests dos models, que ens auguren un fracàs estrepitós, hi ha un tercer, el del PSOE, més necessari que mai", ha assenyalat. I ha revelat la fórmula: "Autogovern més cogovernança igual a progrés".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!