Ernest Maragall podria no ser l'únic candidat en les primàries que celebrarà ERC de Barcelona el proper 25 d'ctubre per triar el nou candidat a l'alcaldia després de la renúncia d'Alfred Bosch. Militants de la federació de Barcelona han començat la recollida d'avals per presentar com a candidat alternatiu l'economista i doctor en Dret Tributari Xavier Martínez-Gil.

En declaracions a El Nacional.cat, Martínez-Gil ha justificat la seva candidatura pel "descontent" que s'hauria instal·lat a la militància d'ERC de Barcelona davant  la decisió de la direcció republicana de promoure Maragall com a nou alcaldable en lloc de Bosch, tot i que ja havia estat escollit en primàries.

El precandidat, que confia a arribar als 139 avals necessaris per disputar les primàries, vol revertir la "imatge" que a ERC "es prenen decisions pocs democràtiques". Aquesta és la filosofia del manifest "Barcelona, una capital republicana de futur" amb què s'ha presentat la candidatura. 

Confluència del sobiranisme

Martínez-Gil no descarta una candidatura unitària del sobiranisme a Barcelona, cosa que Maragall i la direcció d'ERC rebutgen. "Hem de tenir una actitud oberta i flexible, sense tancar-nos a cap possibilitat. Però ho hem de decidir democràticament la militància, en un procés deliberatiu". "Per altra banda -ha afegit- la confluència sobiranista és un clam de molt electors que ens diuen 'aneu junts'".

Afiliat al ERC de l'Eixample des de fa 10 anys, és membre de l'executiva de la sectorial de Política Econòmica. Va ser un dels impulsors de la consulta popular Barcelona Decideix i és membre de Sobirania i Progrés. També és militant del sindicat UGT i activista de la Plataforma per una Fiscalitat Justa.