El diputat Lluís Llach contesta amb seguretat i sense embuts les preguntes sobre la situació política. No obstant això, ha de rumiar més quan se li planteja una qüestió sobre la seva música. Quines són les seves cançons preferides de Lluís Llach? 

"Sempre és molt difícil contestar això perquè amb cadascuna tens una relació molt especial". Malgrat tot, hi ha cançons que es queden, reconeix. "Em trobo moltes vegades xiulant fragments d'Un pont de mar blava, moltes vegades", confessa.

N'hi ha més. I tanmateix n'és una altra: "La miro amb molta tendresa i dic llàstima que no la vaig cantar prou i ara em sap molt greu". Admet, com si pensés en veu alta, que a vegades quan l'escolta pensa que és una bona cançó. "Després em foto quatre hòsties i dic com t’atreveixes a dir això de tu mateix!", afegeix.

"Hi ha una cançó d’amor que en vaig fer una versió molt curiosa. Un dia vam entrar a l’estudi, la vam fer i aquesta versió encara ara m’entendreix molt; és Som tu i jo. No sé què va passar. De vegades l’escolto i dic uix!", explica.

També esmenta una cançó reivindicativa política, Jo hi sóc si tu vols ser-hi. "Em serveix absolutament per ara. A vegades penses: per què t’hi has posat? Llegeixes la lletra i ja en tinc prou", ironitza.

"Curiosament, m’estiren molt més les cançons sentimentals o d’autodefinició", admet. I d'entre totes elles, n'hi ha una que triaria per guardar-se: "Una cançó molt, molt antiga que no només la vaig cantar molt poc, sinó que vaig fer una cosa que no feia mai, que és no fer-ne versions. Jo agafava les meves cançons i en feia versions. I aquesta no la vaig tocar mai. Començava Amor t’estimo i tant t’estimo...". Es tracta de Només per tu.

Com totes les cançons, Només per tu té la seva pròpia història i Llach recorda que la va cantar a Pep Guardiola el dia del seu casament. "Hi havia un piano i li vaig dir que li volia fer un regal. Me la vaig haver d’escriure per Internet, érem al Marroc. Vaig pensar que era la meva manera de poder-li agrair l’amistat i moltes coses", explica.