El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, ja fa setmanes que va posant les condicions necessàries per fer el salt a la política activa. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Canadell ha assegurat que el més important és que hi hagi un gran projecte de país i unitat dins l'independentisme, fet que, ara mateix, ell no veu, alhora, ha negat que vulgui ser president de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta unitat que destaca Canadell com a fet imprescindible dins l'independentisme no necessàriament s'ha de traduir en una gran coalició electoral com la de Junts pel Sí l'any 2015, tot i que creu que es la millor manera per arribar a la independència. A falta d'una llista unitària independentista el president de la Cambra proposa que la unitat dels partits sobiranistes arribi a través de la unitat en el projecte, és a dir un full de ruta clar.

"Ampliar la base i tirar pel dret"

Sobre aquest projecte comú de l'independentisme i com arribar a que Catalunya acabi esdevenint un Estat, Canadell ha apostat per la via unilateral però intentant anar eixamplament la base, és a dir, unir aquestes dues estratègies i practicar-les de forma simultània. 

Per a Canadell la manera de combinar aquestes dues estratègies es la celebració d'un nou referèndum d'independència o, en el seu defecte, celebrar unes eleccions plebiscitàries, per tal de buscar que l'independentisme aglutini més de la meitat dels vots en uns comicis. Ara bé, si aquest fet no es dona, per a Canadell no és un impediment "per a fer un pas endavant".

Joan Canadell ACN

Joan Canadell, president de la Cambra de Barcelona / ACN

En aquesta mateixa línia, el president de la Cambra ha recordat que el Congrés dels Diputats cada cop tendeix més cap a les dretes i "cap al feixisme" i que per tant pactar un referèndum amb l'Estat serà cada cop més complicat. Per altra part, per eixamplar la base ha proposat fer més pedagogia amb la ciutadania i explicar, més enllà de la ideologia, que en una Catalunya independent  s'hi viuria millor que ara.​

L'ANC ha avançat menys amb Paluzie

Sobre les recents eleccions al secretariat nacional de l'ANC i la reelecció d'Elisenda Paluzie al capdavant de l'entitat, Canadell ha explicat que ell va fer costat públicament a Montse Soler perquè considera que durant el primer mandat de Paluzie ha estat l'època en què l'entitat ha aconseguit "avançar menys" i que per tant necessitava un canvi.

Tot i que, alhora, Canadell ha assegurat que les seves diferències amb Paluzie són molt poques i ha anunciat que tots dos es reuniran en les pròximes setmanes i ha recordat que la va felicitar públicament després de la seva victòria electoral. 

Crític amb el PNC i Marta Pascal

Sobre l'espai postconvergent i el naixement del Partit Nacionalista de Catalunya, que previsiblement comandarà Marta Pascal, Canadell ha estat especialment crític afirmant que aquest nou projecte no es suficientment diferencial en relació al Partit Nacionalista de Catalunya i a Junts per Catalunya com per haver d'arribar a la creació d'un nou partit polític. De fet el president de la Cambra ha assegurat que "hi ha persones que volen liderar i viure de la política. I els ciutadans no hem de premiar als que volen viure de la política" parlant sobre l'exlíder del PDeCAT.