El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, proposa fer "un partit a l'escocesa SNP, per fer el pas definitiu i la transició" i incloure-hi tots els partits de "sensibilitat independentista". Segons Canadell, la unitat estratègica i la d'acció són "excuses" que han demostrat durant tres anys "que no tenen fons".

En un fil a Twitter, Canadell ha destacat que, en opinió seva, els fets de l'octubre del 2017 provoquen un "trencament irreversible" amb l'estat espanyol. Tanmateix, considera que calen dues coses per esdevenir un estat independent: "La primera és la paciència, la segona la unitat". "Hi ha hagut desenes d'independències al món i totes diferents, però els casos com el nostre requereixen paciència. M’agrada recordar que és difícil ser pacient si no es veuen les coses amb perspectiva", ha matisat.

Per Canadell, "en els darrers 80 anys mai hem estat tan a prop de ser un Estat com l'octubre del 2017". "Hem de mantenir la persistència", ha assegurat. El president de la Cambra també ha remarcat que "dialogant amb l’Estat no assolirem la independència i, per tant, caldrà tornar a confrontar", cosa que no es pot fer "sense una unitat extraordinària que ara mateix no es dona". 

"Ha quedat demostrat tant amb PP com amb PSOE que no hi ha res a negociar. Crec que fins que no s’entengui això no avançarem", ha manifestat. A parer seu, "el gran error d’una part de l’independentisme és pensar que es pot arribar a la independència sense anar units. Els partits que defensin això haurien d’explicar com farem la independència desunits quan l’actitud de l’Estat és violenta". "Només ens en sortirem si anem tots a una", ha conclòs.