Tot i que setembre s'acosta, i amb aquest, el moment de materialitzar la promesa de referèndum feta per la Generalitat, el president espanyol, Mariano Rajoy, continua emparant-se en la legalitat constitucional per negar-se a garantir el dret a decidir de Catalunya. Davant de l'activació dels ressorts de l'Estat –com ara la querella de la Fiscalia per la licitació en la compra d'urnes–, el diputat del PDeCAT, Carles Campuzano, ha advertit Rajoy durant la sessió de control al Congrés d'aquest dimecres que abandonés "l'esperança" d'aturar la celebració del referèndum.

"No és una demanda de partit, sinó de país. Segui a dialogar, abandoni tota l'esperança de frenar per la via judicial i competencial el referèndum", ha dit Campuzano després de recordar que un 80% de catalans està a favor del dret a decidir. El demòcrata ha insistit en el "principi democràtic", segons el qual el catedràtic Rubio Llorente va defensar en el seu moment que amb la Constitució actual es podia fer un referèndum, com també emparaven fins a 800 juristes catalans. "Tingui la voluntat política i l'audàcia que Adolfo Suárez fa 40 anys, pactant el retorn de Tarradelllas i la Generalitat, que ho va fer sense marc legal ni majoria que l'emparés", ha exposat. 

Rajoy s'hi ha tornat amb el "principi de legalitat", l'ha convidat a reformar la Constitució a través de les Corts, i ha criticat el símil de Campuzano amb l'expresident espanyol de la Transició. "Vostè sap que la figura d'Adolfo Suárez no pot usar-se, mai no hagués liquidat la unitat nacional, com tampoc Tarradellas, a qui vostè posa com a exemple", ha tancat.