El sector moderat -i crític- del PDeCAT s'ha conjurat aquest dilluns al voltant de la presentació del llibre de Carles Campuzano Reimaginem la independència per reivindicar una força política sobiranista "tranquil·la i serena" en paraules de l'exdiputat. Junt amb Campuzano ha protagonitzat l'acte l'expresidenta demòcrata, Marta Pascal, just l'endemà de reparèixer en la primera línia política criticant el funcionament de JxCat i el lideratge de Carles Puigdemont des de Waterloo. L'exlíder del PDeCAT ha recollit unes paraules del llibre de Campuzano per advertir que "la unitat és important, però no vol dir uniformitat".

No ha estat l'única frase de l'obra que ha fet seva. Pascal, que ha compartit la presentació amb l'exconseller Lluís Recorder. També ha fet seu l'advertiment que "en política conèixer els límits no vol dir ni limitar ni renunciar". A parer de l'expresidenta, les coses no han anat com havien d'anar en el procés i abordant les discussions necessàries és l'única manera com la independència podrà "començar a sortir de l'atzucac en què es troba".

L'espai de la Casa del Llibre on s'ha convocat l'acte s'ha omplert de públic, però poques cares de primera línia de l'antiga Convergència o de l'actual PDeCAT. Ni Artur Mas ni David Bonvehí. Entre els assistents, s'hi podia reconèixer el diputat Sergi Miquel, els exconsellers Jordi Baiget i Maria Eugènia Cuenca, el president de la diputació de Lleida, Joan Renyé...

 llibre campuzano casa del llibre sergi alcazar

Campuzano, que ha quedat fora de les llistes electorals després de plantejar un nou pols al sector afí a Puigdemont, ha advertit que el repensar i reimaginar l'independentisme és imprescindible tot i que no és fàcil amb l'existència de presos i exiliats. A parer seu, el repte és "no quedar atrapats en l'enquistament" de l'actual situació durant un llarg període de temps.

Entre les conclusions del seu llibre, ha destacat que la independència no és el que era, "les sobiranies i els estats ja no són el que eren perquè el poder està més repartit, la qual cosa és una excel·lent notícia i hauria de permetre tenir una visió del poder menys tràgica".

També, que hi ha "límits imprescindibles". De fet, segons Campuzano, en la qüestió nacional hi ha tres límits: la democràcia i la necessitat de majories indiscutibles; les normes i procediments; i la complexitat identitària d'aquest país i la necessitat de preservar la unitat civil -"la millor tradició política d'aquest país és aquella que es conjura contra que siguem dues comunitats en un territori", ha advertit-.

Campuzano ha conclòs la presentació assenyalant d'una banda que el repte del sobiranisme és veure com es construeix un acord amb l'Estat, i de l'altre que "la independència o autonomia no son finalitats en elles mateixes". "El sobiranisme necessitat d'una força política tranquil·la i serena. que posi la independencia o l'autonomia al servei d'aquest objectiu", ha reblat.

 llibre campuzano sergi alcazar