El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha comparegut aquest dimecres al Parlament per donar explicacions sobre la polèmica que va protagonitzar amb Gabriel Rufián, candidat d'ERC a l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet per a les eleccions municipals 2023, en un vídeo on parlaven de la construcció d'una segona residència a la ciutat del Barcelonès i pel qual l'oposició l'acusa d'haver vinculat el desenvolupament d'aquesta infraestructura a l'arribada de Rufián a l'alcaldia. De fet, per aquest motiu, la cambra catalana va reprovar el conseller per unanimitat (amb l'excepció d'Esquerra Republicana). Campuzano ha fet front a les quatre peticions de compareixença que tenia i ha volgut reiterar que mai va "prometre cap residència pública" i que veu "evident" que no va vincular-ho "al fet que el senyor Gabriel Rufián sigui el proper alcalde de Santa Coloma".

En tot cas, el titular del Departament de Drets Socials ha considerat que aquesta polèmica "pot servir per afrontar debats que tenim pendents" i ha defensat que Rufián "fa una bona proposta quan es compromet a defensar que l'Ajuntament construeixi i la Generalitat garanteixi la provisió de places, com fan els consistoris de tots els colors". D'altra banda, Carles Campuzano també creu que l'actual batllessa, Núria Parlon, "també fa una bona proposta quan diu que la Generalitat ha de construir aquesta residència". Sobre la seva reprovació, Campuzano ha afirmat que "la respecta" i que en "pren nota", però alhora ha indicat que és un plantejament que "no convé a ningú, no suma res de positiu i ens acaba restant de manera col·lectiva".

Precisament, un dels elements nuclears de la controvèrsia que va generar l'acte de Carles Campuzano amb Gabriel Rufián va ser la piulada que va fer el compte d'ERC a Santa Coloma de Gramenet, que apuntava que "el cap de llista, Gabriel Rufián, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, acorden la segona residència pública de gent gran a Santa Coloma si els republicans som decisius en el pròxim mandat". En aquesta línia, el màxim responsable de Drets Socials ha apuntalat que, en el vídeo que s'hi inclou al tuit, ell no fa aquesta promesa i ha al·legat que la piulada no la va escriure ell, "ni cap dels meus col·laboradors, ni ningú del Departament, ni ningú del Govern".

L'oposició carrega contra el conseller: "El Govern no es pot convertir en el comitè de campanya d'ERC"

Tota l'oposició ha criticat l'acte de Campuzano a Santa Coloma de Gramenet i han coincidit en què el conseller va tenir una "actitud impròpia" del seu càrrec. Un dels més durs ha estat Raül Moreno, del PSC, que ha dit que Carles Campuzano no va tenir "els reflexos suficients per corregir una situació impròpia de la seva experiència política". "És un clar error i, ja no és tant pel fet, sinó per la manca de rectificació, perquè si el tuit és erroni, vostè podria haver demanat que canviessin la piulada", ha afegit. Per als socialistes, "el Govern no es pot convertir en el comitè de campanya d'Esquerra Republicana". Moreno creu que les explicacions del conseller "han arribat tard" i ha valorat com a "acte premeditat" que Campuzano fes aquesta "promesa" amb Gabriel Rufián: "Vostè va anul·lar dues vegades una reunió amb l'alcaldessa Parlon per parlar de la residència". El conseller ha rebatut a Moreno que una de les reunions la va anul·lar la primera edil i no ell, i que "l'altra petició de reunió la vam conèixer per Instagram".

Des de Junts, David Saldoni ha coincidit en què l'acte va ser "desafortunat" i que "no és només el fil per randa del que es diu en una intervenció, sinó la intencionalitat que hi ha al darrere, que és que si es vota el senyor Rufián, hi haurà la residència". "Per això hi era vostè en aquell acte, per certificar que ho farà perquè ho pot fer", ha postulat. A parer de Saldoni, hi ha una "manca d'ètica" en fer aquesta promesa i ha alertat de la "frustració que pot generar" aquesta promesa, perquè possiblement no es pugui complir. En aquesta línia, el diputat juntaire ha demanat a Campuzano que els compromisos es basin en "criteris tècnics i no sectaris". Jessica González, dels comuns, i Joan Garcia, de Ciutadans, també han intervingut per "lamentar" que el conseller protagonitzés aquesta polèmica. Per la seva banda, des de la CUP, Basha Changue ha volgut matisar que el seu grup no va reprovar Campuzano "només per la polèmica de Santa Coloma", sinó que ho van fer per "tota la seva gestió a la conselleria". Changue ha afegit que aquesta praxi també l'han fet altres grups, com "ara el PSOE amb els pisos de la Sareb o els comuns amb els informes de les superilles".

L'únic partit que ha sortit en defensa del conseller de Drets Socials és ERC. La diputada Maria Jesús Viña ha qualificat tots els fets de "polèmica artificial i intencionada" i ha acusat la resta de formacions d'haver "aprofitat un tuit per tergiversar les paraules" de Carles Campuzano per "intentar desacreditar l'adversari pensant que les institucions són seves". "Les peticions de compareixença són electoralisme en estat pur i, en canvi, no es mouen tant per condemnar l'infrafinançament crònic de l'Estat envers la dependència", ha afegit.