Unanimitat dels partits per reprovar el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, amb l'única excepció d'Esquerra Republicana. El Parlament ha reprovat en dues mocions, una de Junts i una altra del PSC, l'actuació de Campuzano per haver anunciat en un acte electoral juntament amb Gabriel Rufián, candidat d'ERC a Santa Coloma de Gramenet, l'impuls d'una segona residència a la ciutat del Barcelonès en funció dels resultats que obtinguin els republicans, a parer de les formacions. Ho ha fet amb 96 vots a favor i els únics 33 en contra d'Esquerra. A la moció del PSC, els vots favorables s'han reduït a 92 perquè quatre diputats de Vox s'han abstingut erròniament. D'aquesta manera, el titular del Departament de Drets Socials es converteix en el segon conseller reprovat de l'actual executiu. El primer va ser Joan Ignasi Elena, conseller d'Interior, tot i que aleshores —el novembre de 2022— Junts i els comuns es van abstenir i la CUP hi va votar en contra.

En la moció de Junts per Catalunya sobre l'acció institucional, el punt 3 recull "reprovar tota actuació de caràcter electoralista de qualsevol conselleria que no s'atengui a criteris de planificació". En aquest sentit, explica, "reprova la recent actuació del conseller Campuzano per anunciar en un acte electoral de partit actuacions del Departament de Drets Socials encaminades a la construcció d'una nova residència, així com per no fer efectiva, de forma immediata, la compareixença en seu parlamentària, tot i la sol·licitud amb caràcter d'urgència aprovada per aquesta cambra". En el cas de la moció del PSC sobre el model residencial, també inclouen la reprovació de Campuzano: "El Parlament de Catalunya reprova l'actuació del conseller de Drets Socials per participar en un acte polític a Santa Coloma de Gramenet on va vincular la creació d'una segona residència pública als resultats d'una formació política en les eleccions municipals de 2023". Per als socialistes, l'actuació del conseller "suposa un menysteniment de les institucions de Catalunya i un ús inapropiat del càrrec de conseller de la Generalitat".

votació reprovació Carles Campuzano Parlament 20 abril 2023   Carlos Baglietto
Moment de la votació de la reprovació del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano / Foto: Carlos Baglietto

L'oposició coincideix a criticar la conducta "inacceptable" de Carles Campuzano

Durant el debat de la moció sobre l'acció institucional, la portaveu de Junts, Mònica Sales, ha defensat la reprovació del conseller perquè "no es poden condicionar decisions governamentals al resultat d'unes eleccions". "Han passat quasi 30 dies d'aquella promesa i el menysteniment al Parlament no deixa de créixer, ja n'hi ha prou", ha afirmat amb contundència Sales. Per als juntaires —paraula que també han usat els altres grups—, la conducta de Campuzano en aquell acte a Santa Coloma de Gramenet va ser "inacceptable" i Mònica Sales ha afegit que aquesta promesa resulta també "inacceptable per als veïns de Santa Coloma que veuen condicionada la seva llibertat de vot". "L'anunci que el conseller va fer és el viu exemple de l'incompliment de les premisses bàsiques de la política, no es pot confondre la institució amb el partit i mai un Govern havia abusat tant del seu poder executiu en clau electoralista", ha denunciat la portaveu juntaire.

 

Des dels comuns, el diputat Joan Carles Gallego ha instat el Govern a tenir un respecte "escrupolós" a l'"ètica de la responsabilitat" i que la pràctica del conseller Campuzano va ser "reprovable, propera a l'amiguisme polític, al clientelisme i a la prevaricació". "Cal reprovar aquestes pràctiques les faci qui les faci i vinguin d'on vinguin", ha etzibat amb duresa. Per part de la CUP, Dolors Sabater ha lamentat que hi ha una "degradació de la política que hem d'aturar" i ha criticat que es barregi el "paper institucional amb la campanya partidista". Sabater ha volgut destacar que el cas de Carles Campuzano "no és excepcional", sinó que és "estructural": "El PSC i Convergència han practicat alegrement aquestes promeses quan tenien el poder, és intolerable i inacceptable". La cupaire ha carregat contra el fet que "quan se li ha recriminat al conseller Campuzano l'actuació, s'ha reafirmat i el Govern ho tornava a fer amb el conseller Cambray prometent la construcció d'equipaments educatius". "Prou clientelisme", ha exclamat. El PSC ha considerat que la moció de Junts és "absolutament oportuna". La portaveu Alícia Romero s'ha dirigit al conseller de Drets Socials per "recordar-li" que l'acció institucional s'ha de guiar per "l'objectivitat, eficàcia i eficiència i no l'electoralisme". "Esperem que el Govern rectifiqui", ha conclòs Romero.

Esquerra Republicana retreu als partits "l'electoralisme" en les mocions per reprovar Campuzano

Esquerra Republicana s'ha regirat contra les mocions per reprovar el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. De fet, els republicans han lamentat la "trivialització que s'ha fet de les mocions" perquè l'objectiu real que tenen és "simplement reprovar el conseller". El diputat Jordi Orobitg ha sortit en defensa de Campuzano i ha sostingut que "no és cert que hi hagués una promesa per part del conseller Campuzano segons el resultat electoral, ell va explicitar les condicions que la Generalitat exigiria a l'Ajuntament guanyés qui guanyés les municipals, però ho obvien per interessos electoralistes". Orobitg creu que Junts està en un procés de "dol" per la sortida de Govern i que es "constata" amb mocions com la que han registrat: "Superin el seu trauma i les divisions internes, perquè amb aquestes mocions no anem enlloc".

Més endavant, Marta Vilalta ha afegit que Carles Campuzano és "un dels consellers més reconeguts del sector" i que els equipaments "es fan amb dades objectives i tenint en compte les necessitats". La portaveu republicana s'ha dirigit al PSC per retreure'ls una "contradicció": "Vostès que critiquen el conseller Campuzano, què han de dir de Pedro Sánchez fent l'anunci dels 50.000 habitatges de la Sareb a un míting del PSOE? O que han de dir del fet que Sánchez blanquegi ara l'extrema dreta italiana?".

A banda de la reprovació al titular del Departament de Drets Socials, la moció sobre l'acció institucional de Junts ha tirat endavant amb dos punts més que indiquen que "l'acció institucional del Govern s'ha de fomentar en els principis de servei públic en pro de la garantia del progrés econòmic i social de tota la població, i en els criteris d'eficàcia, eficiència, responsabilitat, equilibri territorial, pluralisme, transparència, equitat, consens i justícia social per tal de fer polítiques realment transformadores que no estiguin supeditades a convocatòries electorals ni a objectius partidistes, comptant amb una planificació d'inversions". En paral·lel, la moció dels juntaires insta el Govern a "consensuar amb els principals actors polítics i socials les iniciatives parlamentàries, especialment les legislatives, que han de fer front als grans reptes de país i han d'impulsar les polítiques públiques que articulin les transformacions socioeconòmiques necessàries, abans del seu impuls o de la seva aprovació al Consell Executiu perquè es garanteixi el màxim acord social possible així com un ampli suport parlamentari".

En el cas de la moció del PSC sobre el model residencial, s'insta el Govern a fer en el termini de dos mesos "les modificacions de crèdit necessàries en el pressupost de 2023 que possibilitin la redacció del projecte i la posterior construcció i gestió d'una residència pública a Santa Coloma de Gramenet". També urgeix l'executiu a presentar en el termini de tres mesos "una planificació territorial per programar la construcció de residències i centres de dia públics per a gent gran i persones amb discapacitat en aquells terrenys cedits per part dels Ajuntaments a la Generalitat", a presentar en un mes una nova "programació territorial de Serveis Socials Especialitzats 2024-2028" i a fer efectiu en un mes "l'increment d'un 4% de les tarifes a tot el sector social especialment orientat a la millora retributiva i de condicions laborals dels professionals del sector".