Tanques publicitàries i volumètrics a les principals capitals europees per denunciar la repressió i vulneració de drets, així com també per reclamar el dret a l'autodeterminació. Aquesta serà la nova campanya internacional impulsada per l'ANC, que començarà durant el judici i per la qual l'entitat ja ha començat a recaptar donatius. Les ciutats escollides són Brussel·les, París, Londres, Berlín, Roma i Ginebra.

Així ho ha explicat la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, en una roda de premsa aquest dijous al matí, on s'ha presentat l'espot de la campanya internacional i altres detalls d'aquesta. La campanya tindrà dues fases, la nacional i la internacional. La primera se centrarà en tenir activitat a les xarxes socials per demanar a la ciutadania que aporti fons a la campanya per tal de finançar-se, mentre que la segona serà ja la d'implementació dels elements publicitaris als diferents països europeus.

L'espot fet públic aquest dijous, i que porta per lema 'Make a Move', recull diverses protestes que s'han fet al llarg de la història (des del dret a les dones a votar fins a la lluita contra el racisme o la caiguda del mur de Berlín), i situa el dret a l'autodeterminació entre elles. "L'autodeterminació és un dret, no un crim", defensa la campanya, que també anima als ciutadans a mobilitzar-se per reclamar el dret a l'autodeterminació.

A més, durant la roda de premsa, Paluzie també ha recordat que es faran manifestacions en aquestes ciutats el dia d'inici del judici i també s'enfortiran els contactes amb les associacions a l'exterior que donen suport als independentistes per tal de fer arribar la denuncia a la societat civils europea.

Manifestacions a Catalunya, Madrid i el País Basc

A nivell intern, la presidenta de l'entitat sobiranista també ha recordat que es faran manifestacions durant el trasllat dels presos a Madrid i també a l'inici del procés judicial. En aquest sentit, ha insistit que se'n faran a les capitals de vegueries quan comenci del judici, i també uns dies més tard a Madrid i al País Basc.

Tot i i això, Paluzie no n'ha donat molts més detalls degut a que encara no hi ha un calendari clar de cara al judici i perquè seran mobilitzacions pactades amb Òmnium i altres entitats i partits polítics, de les que encara se n'està parlant. Per això, demanen a la ciutadania que estigui atenta a les convocatòries a través de les xarxes. 

Un judici amb "tribunal d'excepció"

La roda de premsa, a més, també ha servit per explicar com l'entitat afronta el judici, que titllen de "polític" i d'intent de criminalitzar tota la dissidència política". En aquest sentit, el vicepresident de l'entitat, Pep Cruanyes, ha assegurat que es tracta d'un "tribunal d'excepció" i l'ha equiparat amb els dels règims totalitaris com els del franquisme. "Els condemnats dels consells de guerra també eren condemnats per rebel·lió", ha recordat en aquest sentit, tot assegurant que veu "més greu" que es vulnerin certs drets avui que en el franquisme.

Per altra banda, Paluzie ha centrat la seva intervenció, més enllà de la presentació de la campanya pròpiament dita, en una reclamació per recuperar la lluita pel dret a l'autodeterminació i la via unilateral.