Catalunya es roba en una situació d'emergència lingüística, es tracta d'una realitat que s'ha refermat amb la publicació de noves dades que mostren com només el 46% dels professors parlen en català a les aules i pel que fa als alumnes, únicament un 39% el parlen regularment a les classes. Davant d'aquestes xifres Josep Ganzález Cambray, conseller d'Educació, ha reconegut la gravetat dels fets i ha assenyalat que cal conscienciar al professorat per revertir la situació. "Els darrers 15 anys no s’ha fet prou, però l'escola és part de la solució", ha sentenciat. 

"Hem de ser conscients de la importància de la llengua. És una qüestió de país i els professors han de ser conscients que són referents", ha assegurat Cambray a RAC1. El conseller ha afirmat que davant d'aquesta situació cal passar a l'acció. Com? Oferint més acompanyament al professorat i dotar-los d'eines perquè utilitzin i promoguin l'ús del català a les aules. 

Cambray ha reconegut que el professorat de Catalunya sap perfectament l'idioma, ja que és un requisit fonamental per exercir la professió.  Però també ha assenyalat que a les aules molts canvien del català al castellà, un exemple que segueixen els alumnes. Per encarar aquesta situació ha insistit a implementar el projecte lingüístic de cada centre. 

 

ula primero ESO / ACNAlumnes de primer de l'ESO de l'Institut Ramon Barbat de Vila-seca durant el primer dia de curs 2021-2022 / ACN 

A més, la nova metodologia educativa en la qual s'aposta més pel treball en grup també deixa més espai al castellà a les aules, ja que la majoria dels estudiants interaccionen entre ells en aquest idioma. Per això, el conseller ha subratllat la necessitat de donar exemple per part dels docents. 

Des del Govern de la Generalitat també s'ha presentat un pla d'acció per promocionar l’ús del català als centres educatius. El pla consistirà en una anàlisi de la realitat del centre i aplicació d’accions i de millora a partir de grups impulsors. La intenció és que en quatre anys, aquest pla estigui desplegat a tots els centres de Catalunya. El conseller ha remarcat que la situació de la llengua catalana és una prioritat per al Govern i el conseller ha afirmat que "comença una nova etapa". 

Referents més enllà de les aules 

Cambray ha assenyalat que la situació del català no només es troba en un mal moment en l'espai educatiu. En general, considera el conseller, els joves es troben amb una gran mancança pel que fa a referents lingüístics en àmbits com l'entreteniment o el consum cultural i audiovisual. 

"Els referents de les xarxes dels nostres joves són molt importants i haurien de ser també en llengua catalana", ha lamentat Cambray. 

 

 

Imatge principal: Josep González Cambray, conseller d'Educació, durant una roda de premsa el 12 d'octubre de 2021 / ACN