Un respir temporal. Així és com han rebut ERC i Junts el darrer pronunciament del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en què reconeix que la nova legislació sobre el català impedeix executar la sentència del 25% del castellà, una decisió que ambdós partits han reivindicat després de la feina feta. "És una victòria parcial", ha declarat la portaveu d'ERC Marta Vilalta aquest dilluns en roda de premsa, des de la qual ha valorat que el pronunciament del tribunal diu "que és impossible executar la sentència perquè ha canviat el marc legal, i això és el que ens demostra que va valdre la pena". I en el mateix sentit s'ha manifestat el portaveu de Junts, Josep Rius, que ha apuntat que aquesta decisió frena temporalment la imposició del 25% del castellà: "S'ha guanyat una batalla, però no la guerra". 

Vilalta ha reivindicat l'esforç del seu partit "pel consens", en referència a la proposta que passa tant pel decret del Govern com per la llei ad hoc pactada entre PSC, ERC, Junts i comuns que no va ser gens fàcil de tramitar, després de desacords principalment amb els de Laura Borràs i Jordi Turull, que no van voler modificar la llei de política lingüística com havien plantejat inicialment. "És una victòria parcial de la política i també dels consensos polítics", ha insistit Vilalta, que ha dit que el seu partit no va llençar "la tovallola". 

 

Rius, per la seva banda, ha reivindicat la posició mantinguda per Junts en tot moment apostant pel decret, i ha assegurat que la decisió del TSJC demostra la importància de fer un decret llei "que impedís l'aplicació de les quotes", una iniciativa vàlida per mantenir la immersió, el català com llengua vehicular i la protecció dels mestres i professors. A més, el portaveu ha considerat que aquest moviment evidencia la necessitat de "confrontar la sentència en lloc d'acatar-la, i que la confrontació és la via" per defensar el català a les escoles". 

 

Què ha dit el TSJC?

Ha estat aquest matí quan el tribunal ha reconegut que la nova legislació sobre el català a l'escola impedeix executar legalment la sentència del 25% de castellà a les aules. Per això, tal i com va demanar l'Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB), ha preguntat a les parts personades si hauria de presentar una qüestió d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional (TC) perquè aquest avaluï si la nova normativa s'adequa a la Constitució i a la jurisprudència sobre el català que va marcar la sentència de l'Estatut. El tribunal diu que la sentència del 25% es basava en una legislació anterior, i que la nova normativa és incompatible amb la sentència. A més, suspèn els tràmits per a l'execució forçosa de la sentència.