La Cambra dels Comuns del parlament britànic ha aprovat aquest dimecres l'acord comercial i de cooperació entre el Regne Unit i la Unió Europea pactat arran del Brexit per 521 vots a favor i 73 en contra. El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha assegurat abans del debat que amb el pacte de relacions entre Londres i Brussel·les, els britànics obren "un nou capítol" en la seva història i recuperen el "control" sobre les seves lleis i el "destí nacional".

Els laboristes han votat a favor del pacte per evitar l'alternativa, un Brexit dur. "Un acord fluix és millor que un no-acord", ha dit el líder laborista, Keir Starmer. Els independentistes escocesos hi han votat en contra, assegurant que lluitaran per tornar a la UE a través de la independència.

L'acord entre la UE i el Regne Unit

La Unió Europea (UE) i el Regne Unit van aconseguir abans de la nit de Nadal tancar un acord sobre la seva relació després del Brexit. L'acord es va tancar in extremis, a només una setmana que l'1 de gener la legislació comunitària deixi d'aplicar-se en territori britànic.

Segons la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, l'acord és "just i equilibrat" i permet "deixar el Brexit enrere". "Per fi podem deixar el Brexit enrere i la Unió Europea pot continuar avançant", ha dit després d'anunciar l'acord que s'aplicarà a partir el pròxim 1 de gener i "evitarà pertorbacions".

Aquest dimecres Von der Leyen i el president del Consell Europeu, Charles Michel, han signat l'acord de Cooperació i Comerç UE-Regne Unit. Per altra banda, el primer ministre Britànic, Boris Johnson, ha signat l'acord més tard, expressant que "compleixen el desig sobirà del poble britànic de viure sota les seves pròpies lleis, fetes pel seu propi Parlament electe. 

Von der Leyen, després de la cerimònia de la firma de l'acord a la capital comunitària ha dit que "Ha estat un llarg camí. Ara és hora de deixar enrere el Brexit. El nostre futur es fa a Europa".