El PP català ha celebrat aquest dissabte el seu XIV congrés, en què l’encara presidenta del partit, Alicia Sánchez-Camacho, ha traslladat el seu relleu a l’actual coordinador general del partit, Xavier García Albiol.

Sánchez-Camacho ha dedicat gran part de la seva intervenció a denunciar “el nacionalisme obsessiu” d’alguns partits catalans “que volen incomplir la llei i imposar la seva voluntat” i que han fet servir l’estelada “per tapar la corrupció”. La presidenta sortint ha posat de manifest que “la derrota del procés se celebra aquest any” i, per aquest motiu, considera que el PP "ha de començar una nova etapa" per tornar a ser el partit “de la gent”.

La també secretària primera de la Mesa del Congrés ha recordat el següent: "Els moviments independentistes es pensaven que Espanya era feble i que al PP ens tremolarien les cames” però que “qui ha perdut és l’independentisme”.

Sánchez-Camacho ha reconegut el següent: "Aquest dissabte es tanca una de les millors etapes de la meva vida” i dona pas a una nova etapa “en què el PP donarà exemple de renovació d’un partit que avança per defensar la unitat d’Espanya, la llibertat i que tots els catalans som germans”.   

Albiol agafa el relleu

Sánchez-Camacho ha volgut dedicar unes paraules a la persona que li agafarà el relleu, Xavier García Albiol. La secretària de la Mesa ha assegurat que, tot i que Catalunya és en “l’etapa de la recuperació i sortida del procés”, el nou president té per endavant “una grandíssima responsabilitat”.  

Tot i això, Camacho s’ha mostrat convençuda que la nova direcció farà que el partit estigui “tan amunt com sigui possible” i posicionarà el PP català com “l’alternativa de Govern constitucional” i ha enaltit la figura d’Albiol com un “grandíssim amic i persona noble, generosa, treballadora i el millor candidat possible”.

Sánchez-Camacho també ha fet un repàs de totes aquelles persones que han format part del seu equip, fent especial èmfasi en el secretari general, Jordi Cornet, del qual ha dit el següent: “És el millor que he tingut en aquest partit i gran part de la meva vida”. La presidenta sortint ha destacat de Cornet “l’alegria, la dedicació” i li ha reconegut “haver-se deixat la salut i la pell pel partit”. “Tots i cadascun dels meus èxits han sigut teus”, ha assegurat.  

"El monstre separatista"

Un dels temes més comuns en les intervencions ha estat l’independentisme. La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, s’hi ha referit com el “monstre de la propaganda separatista” i ha assegurat que el separatisme és el “millor exemple del populisme que existeix a Espanya i que vulnera el marc legal al preu que sigui”.

La diputada Andrea Levy s’ha adreçat directament als afiliats com “els meus valents”, ja que “fan una feina sovint invisible però sempre incansable”.

El vicepresident segon del Govern espanyol, Javier Arenas, també s’ha referit a la situació política de Catalunya i ha assegurat que amb la mateixa intensitat amb la qual “el PP diu ‘sí’ a la pluralitat i diversitat, també diu ‘no’ a l’independentisme, el separatisme i la ruptura d’Espanya”. Arenas també ha lamentat que alguns polítics “busquin empara en la Constitució, precisament per haver-se-la saltada”, en referència a l’expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega.  

Agraïments a Sánchez-Camacho

El congrés del PP català s’ha inaugurat amb el discurs de Montserrat, que ha enaltit la feina feta per Alicia Sánchez-Camacho i el secretari general, Jordi Cornet. “Sou el millor tàndem de la història”, els hi ha dit.

Montserrat només ha tingut paraules d’agraïment per l’actual presidenta del grup, a qui ha reconegut “haver fet créixer el partit escoltant tothom”. La ministra ha assegurat que no es tracta d’un “comiat”, visiblement emocionada. “Aquestes llàgrimes són resultat de la humanitat que transmeten el Jordi i l’Alicia”, ha reconegut Montserrat.

Durant la seva intervenció, la vicesecretària general d’estudis i programes del PP, Andrea Levy, també ha volgut traslladar el “seu profund agraïment” a Sánchez-Camacho. Fent ús de les mateixes paraules que la ministra, Levy ha assegurat el següent: “Mai no podrem agrair prou la feina feta” per Camacho i el seu equip, un equip que “no diu adeu, sinó fins aviat”.