El Ministeri de Defensa ha obert el procediment per confirmar que la cama que ha estat localitzada en un cementiri de Turquia correspon a una de les víctimes de l’avió Iak-42 que va caure a territori turc fa 15 anys i que va provocar la mort de 62 militars espanyols i els quinze membres de la tripulació. Segons el diari ABC, fonts del ministeri haurien confirmat que es tracta de restes d'un dels militars morts.

L’inici del procediment, segons ha informat el ministeri, s’ha posat en marxa a instàncies d’un familiar d’un dels militars que va demanar a començaments d’any una consulta al Ministeri d’Exteriors turc en relació a la possible permanència en aquell país de restes mortals de les víctimes.

Les autoritats turques han comunicat a l’ambaixada que una extremitat inferior, la identificació de la qual no es va poder fer en aquell moment, va ser enterrada al cementiri de Maçka el 24 de juliol del 2003.

El ministeri ha instat l’Audiència Nacional a obrir un procés de cooperació judicial amb Turquia per identificar les restes i confirmar que es tracta d’una víctima d’aquell accident.

L’objectiu del procediment és verificar si les restes poden ser localitzades per a la seva identificació.

Precisament la setmana passada es va complir el 15 aniversari d'aquell accident que va provocar la mort de 75 persones, entre les quals 62 militars espanyols que tornaven d'una missió a l'Afganistan i el Kirguizistan. La polèmica va envoltar aquell accident arran el mal estat de l'avió i pels greus errors en la identificació de les víctimes que va provocar fins i tot que es remenessin restes de diferents cadàvers.