La vicepresidenta del govern espanyol en funcions i candidata del PSOE al 10-N, Carmen Calvo, ha visitat aquest dissabte la seu del PSC en el marc d'un homenatge a la que va ser diputada del Parlament Dolors Renau, i ha llançat una advertència al president de la Generalitat, Quim Torra, a més de posar noves condicions al diàleg entre presidents.

La socialista ha defensat que el seu govern "ha parlat i s'ha reunit molts cops" amb la Generalitat, però "el que no farà és parlar del dret d'autodeterminació, que no existeix". "Si l'entestament de Torra és trencar la unitat territorial d'Espanya i separar Catalunya, d'això no podem parlar. No existeix en cap democràcia la possibilitat de trencar les regles del joc unilateralment", ha sentenciat.

En aquest sentit, ha remarcat que l'important per engegar de nou un diàleg entre presidents és tenir en compte "la Constitució que empara a tots". "Primer s'ha de ser demòcrates i després tenir idees polítiques, i alguns principis no són democràtics quan es diuen de manera tan banal. Clar que votar és democràtic, però amb la llei a la mà", ha explicat Calvo en una atenció als mitjans feta abans d'un acte del PSC.

meritxell batet carmen calvo - acn

A més, ha avisat que "fins que tot això no estigui ordenat i reconduït", l'executiu espanyol i Pedro Sánchez no reprendran les converses amb la Generalitat i Torra. Contràriament al que havia passat fins ara, Calvo no ha parlat de l'exigència d'una condemna més contundent de la violència que adreçaven a Torra, i ha centrat l'escull per al diàleg en l'autodeterminació.

La vicepresidenta en funcions creu que fins ara l'independentisme "ha cansat i mentit a una part molt important de la societat catalana". "Per als que estan cansats, frustrats i confusos, en una Europa on convé unir per afrontar problemes importants, on no es poden dividir forces, som els únics que podem oferir garanties", ha dit, tot acusant la dreta d'estar "desaparegudes en les seves responsabilitats" i els independentistes de "crear problemes ficticis per enfrontar".

Així, després de defensar la seva presència a la manifestació de diumenge organitzada per SCC, ha volgut enviar un avís a PP i Cs respecte de la seva lleialtat a la unitat d'Espanya. "No aguantarem ni un minut que qui demana el 155 perpetu, inacabable i dur contra una comunitat autònoma com Catalunya ens doni lliçons de constitucionalisme als socialistes espanyols i catalans. Ni un minut. No ens dona lliçons ningú. D'entendre a Catalunya, ningú. I menys, les dretes que han enfrontat a Catalunya contra Espanya", ha conclòs.

Batet i la repressió

A l'acte també hi ha parlat la presidenta del Congrés en funcions, Meritxell Batet, que ha reclamat "a qui parla de repressió constantment" que respecti "qui sí que la va viure" durant la dictadura. "Molta de la gent que avui utilitza constantment la paraula 'repressió' no la van viure", ha remarcat, per demanar-los després que "respectin qui sí que va viure en un estat repressor i on no hi havia ni llibertats ni igualtat".