El Síndic de Greuges "no té cap competència". En aquests termes ha respost aquest dimecres la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, al president Quim Torra sobre la polèmica al voltant dels llaços grocs vetats per la Junta Electoral Central. Després que el cap del Govern hagi demanat un informe a Rafael Ribó, la dirigent socialista li ha recordat que, en aquest assumpte, l'única institució que té alguna cosa a dir és la JEC.

En una entrevista a Telemadrid, la vicepresidenta del govern espanyol ha repetit en diverses ocasions que el president de la Generalitat ha d'acatar la instrucció de l'àrbitre electoral i, per tant, retirar qualsevol llaç groc o estelada de les façanes dels edificis públics de la Generalitat. Pel que fa a l'informe demanat al Síndic, ha indicat que "és una situació més de les que planteja constantment l’independentisme".

“Tots estem sotmesos a l’autoritat de la Junta Electoral Central, i hem de respectar les seves competències i no dir res que envaeixi la independència, l’autonomia i les funcions que ha de complir”, ha defensat Carmen Calvo, que s'ha mostrat "a la disposició” de la JEC per fer complir les instruccions que dona. “Si decideix que són els Mossos qui han de retirar els llaços ens semblarà bé, com si considera que han de ser les forces de seguretat de l’Estat”, ha sostingut.

Davant la negativa del president Quim Torra a retirar els llaços grocs dels edificis públics de la Generalitat, la Junta Electoral haurà d'adoptar una decisió de resposta. És per això que es reunirà aquest dijous a les cinc de la tarda al Congrés dels Diputats, on està ubicada la seva seu. La JEC té el vistiplau del govern espanyol per emprendre les accions que consideri necessàries per a fer complir el requeriment, també donar ordres als Mossos d'Esquadra.