La vicepresidenta i ministra de la Presidència en funcions, Carmen Calvo, va participar ara fa 20 anys a la reunió del Consell de Govern de la Junta d'Andalusia que va autoritzar el préstec pel qual s'està investigant Manuel Chaves i quatre exconsellers andalusos.

En aquells moments, Calvo era una dels 13 consellers que completaven el tercer govern de Manuel Chaves com a titular de Cultura, lloc que va ocupar de 1996 a 2004, fins a incorporar-se com a ministra de Cultura a l'executiu de José Luís Rodríguez Zapatero.

Segons informa El Independiente, el dia 9 de novembre de 1999 el govern andalús -del qual formava part Calvo- va acordar concedir un préstec-pont de 970 milions de pessetes (5.829.817 euros) a Campocarne Andalusia SA. L'empresa s'havia fet càrrec prèviament de l'activitat de la càrnia Hijos de Andrés Molina, que havia entrat en crisi, i les ajudes a la qual centren ara una de les peces del cas dels ERO.

L'amortització d'aquell crèdit s'havia de realitzar amb les subvencions que la companyia rebria en el futur, però van deixar 3,75 milions d'euros sense retornar. De fet, la Fiscalia Anticorrupció creu que "el préstec mai va tenir voluntat de ser cobrat".

Segons la Fiscalia, la Junta va disposar "arbitràriament" de fons públics "sota el paraigua formal" d'un crèdit "sense subjecció a cap procediment ni control" per beneficiar una empresa concreta, cosa que podria suposar la comissió d'un delicte de prevaricació en concurs medial i de malversació de cabals públics.