Resposta immediata del govern espanyol a Quim Torra: el diàleg bilateral no és per parlar d’autodeterminació. Després de l’entrevista del president de la Generalitat assegurant que s’haurà de negociar un referèndum, Carmen Calvo li ha replicat que la reunió de presidents de la setmana que ve “es produeix en els termes de la seguretat jurídica, per parlar dels problemes de Catalunya”. La vicepresidenta espanyola, que ha reclamat aclarir la data de l’avançament electoral, ha assegurat que per la seva part ja estan “en disposició” d’asseure’s a la mesa de negociació entre governs.

En una atenció als mitjans de comunicació des de Madrid, la dirigent socialista ha assegurat que “aquesta reunió, en cas que es produeixi, es produeix en els termes de la seguretat jurídica”, i que “no es produeix per parlar d’alguns plantejaments que res tenen a veure amb el que aquest govern ha de fer a Catalunya”. En aquest sentit, ha defensat que la mesa de governs serveixi per “treure la política i la situació de Catalunya dels tribunals i de la desídia política heretada del PP”. Davant també dels atacs de la dreta, Carmen Calvo ha reiterat que “al govern d’Espanya ens trobaran en el compliment de la llei, amb voluntat de diàleg i fent-nos càrrec dels problemes que té Catalunya”. Això li ha servit per referir-se a les conseqüències de la borrasca Gloria, “que ha posat de manifest on està la realitat, que és al Delta de l’Ebre”. Aquests són els "problemes reals dels catalans".

Pel que fa a l’anunci d’avançament electoral del president Torra, i en contra de la posició del PSC, la vicepresidenta espanyola ha aplaudit que es prioritzi l’aprovació dels pressupostos, tant a Catalunya com a Espanya. “Catalunya necessita tenir uns pressupostos que abordin els seus problemes, i com més aviat la mateixa societat catalana tingui tranquil·litat i seguretat de quan té eleccions, també millor”, ha afirmat.

“Com a govern ens corresponsabilitzem de Catalunya en termes absolutament constructius, dialogants i realistes”, ha dit la dirigent socialista, que ha afegit que “qui vulgui estar en això, ens trobarà”. Els qui no vulguin, hauran de “treure lliçons dels últims anys”.