La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dilluns que la Casa Reial i el govern espanyol treballen en mesures de modernització de la monarquia que arribaran "en setmanes o mesos" però ha demanat "calma" perquè aquest tipus de reformes no es poden fer "amb presses".

En una entrevista a TVE, Calvo ha admès que la monarquia s'ha "d'adequar als estàndards ètics d'una societat que és exigent", però "no s'ha de fer d'un dia per l'altre sense reflexionar". Calvo ha admès que l'actuació del rei emèrit "no va en la direcció d'ajudar la institució", però ha contraposat aquest comportament a l'actuació "molt bona" del rei Felip VI des que va arribar "ha pres decisions molt austeres".

pedro sanchez carmen calvo pròrroga alarma congres - EFE

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta Carmen Calvo / EFE

"El full de ruta" que va anunciar Sánchez

Aquesta crida a la calma i petició de paciència que ha fet la ministra Calvo, ve de les declaracions que va fer el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el passat 29 de desembre en una compareixença des de la Moncloa per fer balanç de l'any 2020. 

Sánchez va assegurar que el rei Felip VI compta amb un "full de ruta" per millorar la transparència, exemplaritat i rendició de comptes de la monarquia i va garantir que la Corona compta amb el suport del govern espanyol. 

En aquella compareixença, Sánchez va donar per fet que el seu executiu faria passos per adequar la institució a "una monarquia parlamentària constitucional adequada a l'Espanya del segle XXI", tot i que va evitar donar detalls. 

"No hi haurà eleccions anticipades"

D'altra banda, durant l'entrevista d'aquest dilluns al matí, la vicepresidenta del govern espanyol ha insistit en que no hi haurà eleccions anticipades perquè l'Executiu té una "ruta de treball bastant consolidada" i ha assegurat que "aquesta falsa notícia" la "desmenteixen els fets".

A més a més, Calvo ha recordat que el govern espanyol ha "tirat endavant" uns Pressupostos Generals de l'Estat "després de molts anys", el full de ruta per un país que "necessita estabilitat".

"Així que aquesta espècie de falsa notícia que no sé d'on pot sortir o amb quins interessos la desmenteixen els fets. Vostè creu que un govern passant això, la crisi amb uns Pressupostos i els fons europeus avançarà res que no sigui treballar, treballar i treballar?", ha preguntat la vicepresidenta.

En aquesta línia, Calvo ha recalcat que sembla "bastant evident" que PSOE i Unides Podem esgotaran la legislatura, encara que de vegades en la política espanyola hi hagi una "part de ficció contínua". "I no passa res, cal contestar", ha conclòs.

Imatge principal: La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo / EFE