Més de 3.500 persones han demanat en poques hores, via la plataforma change.org, al Tribunal de Comptes que no penalitzi els 41 independentistes investigats per la seva relació amb l'acció exterior de la Generalitat entre els anys 2011 i 2017.

Entre els acusats hi ha el president a l'exili, Carles Puigdemont, l'expresident Artur Mas, el pres polític d'ERC Oriol Junqueras, els exconsellers Francesc Homs, Neus Munté i Andreu Mas-Colell, els presos polítics Raül Romeva i Jordi Turull, i  l'eurodiputat Jordi Solé, entre d'altres.

Aquests 41 alts càrrecs de la Generalitat estan represaliats acusats d'haver comès irregularitats en l'acció exterior de Catalunya, sobrepassant les competències de la comunitat autònoma. Estan citats a declarar el dilluns 29 de juny i, malgrat que és possible presentar recursos davant eventuals sancions que podrien arribar davant la justícia europea, les eventuals multes haurien d'abonar-se ja en un primer moment.

Recollida de firmes

Es tracta d'"un procés inimaginable en qualsevol democràcia moderna", ja que aquests "càstigs econòmics" imposats per "una institució de naturalesa administrativa" poden comportar "l'expropiació completa dels béns de les persones perseguides", denuncia la petició de change.org, impulsada per Eva Mas, filla de Mas-Colell.

I, a més, afegeix que "plou sobre mullat" perquè "a aquesta hora ja s'han hagut d'avalar 8,6 milions" en multes acumulades pel Tribunal Suprem -per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre de 2017- i pel mateix Tribunal de Comptes -a causa de la consulta del 9 de novembre de 2014-, prossegueix l'escrit.

Alex Mas, el fill de l'exconseller d'Economia i ara president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), Andreu Mas-Collel, va denunciar recentment en un tuit que les "increïbles dificultats i injusta situació" que ha de patir el seu pare en ser investigat pel Tribunal de Comptes.

Mas collel tuit captura

Aquest missatge va provocar mostres de solidaritat d'economistes varis com Dani Rodrik (Universitat de Harvard), Alexander Tabarrok (Independent Institute), Michele Boldrin (Ca Foscari), Tim Kehoe (Minnesota), Manuel Arellano (Centre d'Estudis Monetaris i Financers) o Ricardo Reis (London School of Economics), a més d'un tuit del compte oficial de l'Institut d'Investigació a Economia de la Universitat de Georgetown.

Solidaritat

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, va denunciar  la repressió i persecució política de l'Estat que es viu a Catalunya els últims anys arran del procés recordant els casos d'Andreu Mas-ColellOriol Junqueras, tots dos predecessors seus a la conselleria d'Economia, i el del president a l'exili, Carles Puigdemont. Abans d'acabar el seu discurs a la reunió del Cercle d'Economia, el conseller va voler fer referència "a la profunda injustícia que s’està cometent amb els ciutadans represaliats i perseguits a causa del procés".

La causa del Tribunal de Comptes també ha arribat a altres punts del món, despertant indignació i solidaritat amb els encausats. Arran d'un fil de Twitter del fill de Mas-Colell, Alex Mas, la situació del seu pare va arribar a orelles d'acadèmics i economistes americans que van compartir la seva història i van demanar explicacions. Fins i tot, la professora en economia de la Universitat de Califòrnia, Dora L. Costa, ha engegat una campanya de recollida de firmes en suport a Mas-Colell.

Imatge principal: Tribunal de Comptes. - ACN