La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha recordat a l'Open Arms que "no té permís per fer rescats" i que la seva llicència només li permet repartir ajuda humanitària.

Per això, ha reconegut que s'arrisca a sancions (de fins a 900.000 euros) que li pot imposar la Marina Mercant per incomplir la normativa. "Ho sap el capità, tots estem obligats a complir la llei i tots sabem què podem i què no podem fer", ha manifestat. En declaracions a la 'Cadena Ser', Calvo s'ha felicitat que finalment la fiscalia italiana hagi ordenat el desembarcament del vaixell aquesta nit a Lampedusa i ha subratllat que el govern espanyol ha "treballat en tot moment" i ha estat en contacte amb el seu homòleg italià per "trobar una sortida a la crisi humanitària". "És un problema que no ha generat Espanya però ens hem responsabilitzat per ser embarcació de pavelló espanyol", ha afegit.

Sobre el buc de l'armada espanyola que va sortir dimarts a la tarda de Rota per anar a recollir els migrants, ha dit que està "en disposició" d'anar fins a Lampedusa si finalment s'acorda el repartiment de persones pactat entre sis països europeus. Abans, però, la vicepresidenta diu que cal esperar a veure quina decisió prenen les autoritats italianes. 

La ministra de Defensa alerta que hi haurà conseqüències

La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha alertat que el vaixell de l'ONG Open Arms es pot enfrontar a sancions. "Si ha infringit la normativa espanyola que ningú dubti que actuarem en conseqüència", ha dit des de Gran Canària on està visitant les zones afectades per l'incendi. Aquest mateix matí, la vicepresidenta del mateix executiu, Carmen Calvo, recordava que l'embarcació no té permisos per fer rescats sinó només per "repartir ajuda humanitària".

Sobre el futur dels immigrants que són a Lampedusa, Robles ha dit que estan seguint "al minut" la informació que prové d'Itàlia a l'espera de poder complir "el compromís" de repartiment dels tripulats rescatats entre sis països europeus. Robles també ha carregat contra el ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, per considerar que s'ha comportat de manera "inacceptable" i contradient el dret humanitari i ha defensat que Espanya enviés el buc de l'armada "davant una emergència humanitària".

Sobre si el buc retorna o no a Espanya un cop la fiscalia italiana ha forçat que l'Open Arms pugui desembarcar a Lampedusa, Robles s'ha limitat a dir que estan pendents de la decisió que prengui Itàlia. "En funció d'això actuarem en conseqüència", ha manifestat. A més, s'ha "congratulat" que la fiscalia italiana hagi "posat fi a una situació tan dramàtica".