Per fi Carmen Calvo ha hagut de fer front a les despeses del rei emèrit, que pengen del seu ministeri a través de Patrimoni Nacional. Ha estat una petició reiterada del republicanisme de tot l’Estat durant les últimes setmanes. Ha hagut de ser durant la sessió de control al Senat aquest dimarts, a pregunta de Junts per Catalunya. La vicepresidenta primera del govern espanyol no només ha defensat que la fugida vagi a càrrec de les arques públiques, sinó que ha dit que aquestes despeses són “transparents i públiques”. Lluny d’aturar-se aquí, la dirigent socialista ho ha comparat amb els fons que preveu la Generalitat per als seus expresidents.

En la seva pregunta, el senador de JxCat, Josep Lluís Cleries, ha preguntat si eren certes les informacions publicades sobre les despeses assumides per Patrimoni Nacional. Ha citat el cas del personal que acompanya “el rei emèrit fugit”, però també les tres piscines del rei Felip VI, l’allotjament de l’examant Corinna Larsen o la indemnització per acomiadament de la tripulació del iot Fortuna.

Des del govern espanyol ho defensen. “El Ministeri de la Presidència es limita a gestionar uns fons que són transparents i públics, perquè estan en els pressupostos generals de l’Estat. I tenen a veure amb l’assistència al rei Joan Carles I com a excap de l’Estat”, ha justificat Carmen Calvo. En aquest sentit, la dirigent socialista ha llançat la seva comparativa: “Sap a què s’assemblen aquests fons? Als mateixos que tenen els expresidents de Catalunya en els pressupostos de Catalunya, alguns d’ells companys seus de partit”.

Durant la seva intervenció en la sessió de control al Senat, el portaveu de JxCat a la cambra alta també ha acusat el govern espanyol d’haver fet ús de tota la “maquinària de l’Estat” per afavorir la victòria de Salvador Illa a les eleccions del 14-F, utilitzant les enquestes del CIS però també remant a favor de la suspensió de l’ajornament electoral.

Però la vicepresidenta Carmen Calvo no s’ha sortit del guió de la pregunta en la seva rèplica: “No sabia que venia a un acte de campanya del seu partit. Si ho sé, no vinc”. La dirigent socialista li ha replicat que “el progressisme és complir les normes, totes, i només modificar-les pels procediments que ens hem donat tots”.