En el pitjor moment de la monarquia a causa dels negocis foscos de Joan Carles I, la seva continuïtat ha arribat aquest matí al plenari del Congrés dels Diputats de la mà del diputat de Bildu Jon Iñarritu que ha preguntat sobre la possibilitat d'obrir un debat per la celebració d'un referèndum per decidir monarquia o república. La vicepresidenta primera del Gobierno, Carmen Calvo, ha estat contundent: "la Prefectura de l'Estat no està en qüestió" i ha fet una crida a respectar la Constitució.

Calvo ha sortit en defensa de la institució i ha reafirmat el compromís de l'Executiu amb la monarquía parlamentaria. "El que ha de passar cada dia és que tant vosté [adreçant-se al diputat de Bildu] com jo respectem el marc constitucional, res més", ha dir la vicepresidenta.

 

Seguir el guió

El govern de Pedro Sánchez no se surt del guió i manté la seva defensa in extremis de la Corona amb un tallafoc sense escletxes. En aquest context s'emmarca la resposta de la vicepresidenta a Iñarritu. Calvo ha recordat a Iñarritu que un debat d'aquestes característiques no es pot ventilar en dos minuts. Ha admés que en democràcia es pot parlar de tot però que per afrontar un debat com aquest “caldria que els partits polítics d’aquest país fessin un debat en campanya electoral”. Ara per ara, ha insistit, “no està previst cap referèndum que ens faci desembocar en una reforma de la Constitució d’aquesta abast”.

Mite del felipisme exemplar

Iñarritu ha denunciat els vetos amb els que topen sistemàticament les iniciatives relatives a la monarquia al Congrés i ha posat en dubte que amb la seva posició davant totes les notícies que afecten el rei emèrit el Govern s'estigui reforçant a la Corona.

"Entenc que la situació no és fàcil ni ha de ser còmoda per a vostès, però no ens poden fer combregar amb rodes de molí", ha dit, retraient a l'executiu de Sánchez que, davant l'"ensulsiada del juancarlismo" es pretengui crear el "nou mite del felipisme exemplar". Al seu parer, aquest és  l'objectiu del tout post-Covid que els Reis estan realitzant per diversos indrets d'Espanya, gira que ha definbit com una "campanya de màrqueting i "emblanquiment per a ocultar el que passa".

Saber la veritat

"Però cada vegada hi ha més gent que vol saber la veritat i es pregunta per a què serveix un Rei", ha avisat Iñarritu, incidint en la necessitat de la celebració d'un referèndum més enllà de la revisió de la inviolabidad el rei plantejada per Pedro Sánchez o de "els gestos per a defenestrar al rei emèrit" que, pel que sembla, està pactant el Govern amb la Zarsuela.