Des de La Moncloa se situen al costat de la Generalitat, almenys després del revés d’una jutgessa al confinament del Segrià. Més clara encara ha estat aquest dimarts la vicepresidenta Carmen Calvo, que ha defensat que el Govern de Catalunya disposa d’instruments per a confinar Lleida i set poblacions més. Fins i tot ha instat l’executiu català a recórrer la resolució judicial. Davant el decret anunciat per Torra com a resposta al vet judicial, la dirigent socialista ha sostingut que “les comunitats poden legislar sempre que no envaeixin competències de l’Estat”.

En una entrevista a RNE aquest dimarts al matí, Carmen Calvo ha discrepat obertament de la interpretació judicial. “La Generalitat hauria de recórrer la interlocutòria judicial perquè hem vist interlocutòries en sentit contrari”, ha assegurat la vicepresidenta espanyola. Segons ha explicat, així va animar a fer-ho al vicepresident Pere Aragonès ahir en una conversa telefònica. “La Generalitat té competències per a limitar la mobilitat que no requereixen l’estat d’alarma”, ha insistit. Ha subratllat que hi ha informes jurídics que ho avalen, “també de l’Administració General de l’Estat”.

“Passat el moment més àlgid de la pandèmia, les comunitats tenen instruments”, ha defensat la mà dreta de Pedro Sánchez a La Moncloa, que ha reiterat que “hem vist accions de governs autonòmics i pronunciaments judicials que han funcionat bastant bé en diferents situacions”. Una situació diferent és quan cal un confinament general de tot l’Estat, que llavors sí que requereix de l’aprovació de l’estat d’alarma, segons Calvo. “Hi ha instruments en la legislació sanitària ordinària per aquestes situacions puntuals. Per allò que no hi havia possibilitat era per al confinament general”, ha conclòs en aquest sentit.

Taula de diàleg?

Des de La Moncloa ja van traslladar que, abans de les eleccions basques i gallegues, era missió impossible tornar a la taula de diàleg. Un cop passats els comicis a Euskadi i Galícia, que van tenir lloc el diumenge, des de l’Estat tornen a passar la pilota a la Generalitat. La dirigent socialista ha furgat en les diferències internes a la plaça Sant Jaume. En aquest sentit, ha recordat que “el Govern de Catalunya té dos partits diferents”, que “un d’ells està en la tessitura d’asseure’s aviat”, però que “hi ha pronunciaments de l’altre partit no afí a aquesta posició". I ha conclòs en aquest sentit: “Quan sembli que hi ha acord, nosaltres ens asseurem”.

Carmen Calvo ha defensat que la situació actual “durarà molt temps” i que cal aprendre a conviure amb el virus. Això significa, a parer de la dirigent socialista, “no aturar la resta de l’agenda, les activitats i les metes” de la legislatura. “Quan hem dit que parlàvem amb convicció amb el Govern de Catalunya, ho hem dit de veritat”, ha assegurat. El conflicte català “ens obliga a asseure’ns en una taula en el moment que es plantegi”, ha conclòs Calvo.​

"Seguir les recomanacions de la Generalitat"

Els ciutadans del Segrià han de “seguir les recomanacions de les seves autoritats sanitàries”, és a dir, de la Generalitat. Aquest és el missatge que va voler traslladar ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa. El responsable estatal va admetre que cal prendre mesures addicionals a Lleida, i que el revés judicial no ajuda. No obstant això, va assenyalar que està en contacte permanent amb Salut i que li constava que “estan treballant per a buscar una sortida a aquesta situació”. En tot moment Illa ha tractat d'evitar el xoc institucional, sobretot perquè les mesures adoptades a Lleida havien estat consensuades entre Estat i Generalitat.