La vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, afronta la trobada que mantindrà aquest dijous amb el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonés (ERC), com una reunió de cortesia, que s'emmarca dins de la normalització de relacions entre l'Estat i el Govern català iniciada a partir de la trobada entre el cap de l'Executiu espanyol, Pedro Sánchez, i el president, Quim Torra, han informat fonts governamentals.

La citació es produeix a petició d'Aragonés, que per qüestions d'agenda prèvies havia de desplaçar-se a Madrid i ha volgut aprofitar per veure's amb Calvo. Però el Govern entén que el diàleg entre ambdues institucions per avançar en la resolució de conflictes pendents ha de donar-se al si de les Comissions bilaterals previstes en l'Estatut i que Sánchez i Torra van acordar reactivar en la seva trobada d'aquest dilluns a Moncloa.

Segons va avançar ahir a la nit a la Cadena ser la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, que per part del Govern se situarà al capdavant de la Comissió bilateral Estat Generalitat, és la seva intenció convocar una trobada|encontre per continuar el diàleg iniciat per Sánchez i Torra abans del mes d'agost.

Des de Barcelona, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha generat expectatives entorn de la trobada de dijous entre Calvo i Aragonesa. Segons ella, Aragonès anirà amb la llista de 45 punts amb què Carles Puigdemont va anar a reunir-se amb el llavors president Mariano Rajoy i que la Generalitat veu com a "incompliments".

Així, i sempre segons Artadi, el vicepresident català reclamarà que es compleixin diversos compromisos que el Ministeri d'Interior va assumir fa un any amb els Mossos d'Esquadra, com a més finançament i permetre la seva presència en òrgans policials d'àmbit internacional.

També ha explicat que insistirà en la reclamació històrica que la Generalitat pugui gestionar el 0,7 de l'IRPF que es dedica a finalitats socials i demanarà que el Govern faciliti que el Parlament pugui recuperar les lleis socials que va aprovar en la passada legislatura i que el Govern de Mariano Rajoy va impugnar totalment o parcialment davant del Tribunal Constitucional.