El conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet, ha adreçat una carta al ministre de Transports, José Luis Ábalos per reclamar-li que "respecti" la competència dels serveis ferroviaris que circulen íntegrament per l'interior del territori català, tal com recorda que estableix l'article 169 de l'Estatut.

Per Calvet, l'executiu espanyol no reconeix la competència exclusiva del Govern, independent del titular de la infraestructura, i critica que en la presentació del Pla de Rodalies dilluns passat a la seu de Foment es va voler "confondre el rol de l'Estat en la inversió de la infraestructura amb el rol d'un operador que hauria de respondre als requeriments i a la planificació de l'administració titular del servei".

Ministro Ábalos EFE

El ministre de Transports, José Luis Ábalos / EFE

Calvet reclama més protagonisme de la Generalitat

Així mateix, el conseller en funcions també carrega per la creació d'un consell assessor "ignorant explícitament el marc competencial i l'administració titular i planificadora dels serveis" i reitera el seu malestar perquè no es comptés amb la Generalitat en el disseny del pla de Rodalies i en la concreció de les principals actuacions. En aquest sentit, torna a lamentar que no es comptés amb el titular del servei, en referència a la Generalitat.

Damià Calvet Conseller Territori i Sostenibilitat - Sergi Alcazar

El conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet / Sergi Alcàzar

Els incompliments de l'Estat

En la carta, Calvet també posa sobre la taula "incompliments" per part de l'Estat inclosos en els acords de traspàs de Rodalies i les inversions promeses, que es tradueixen en un servei que, diu, ha de ser "clarament millorable per part de Renfe", ja que es produeixen "contínues alteracions del servei, manca de puntualitat i, en aquests últims mesos, gran quantitat de combois sense operar per falta de maquinistes".

Amb tot, el conseller insisteix en aplicar els acords de la Comissió Mixta "sense dilacions ni excuses" i reclama uns compromisos "concrets, avaluables i calendaritzats" a partir de l'anàlisi que faci la Generalitat del Pla de Rodalies i les seves aportacions com a titular del servei.

A banda, ha qualificat d"'impropi i inacceptable que Renfe faci declaracions públiques qüestionant les decisions de la Generalitat de Catalunya en relació al serveis de Rodalies".

Imatge principal: Un tren de Roalies aturat a l'estació de Vilanova i la Geltrú / ACN