Amb un saldo d'almenys 17 víctimes mortals, les autoritats californianes intensifiquen avui les tasques de recerca d'una vintena de desapareguts i el rescat de centenars d'afectats per les riuades de llot i runa registrades aquest dimarts a Montecito, al nord-oest de Los Angeles.

L'agutzil del comtat de Santa Bárbara, Bill Brown, ha indicat que les brigades de rescat han treballat sense parar durant la passada nit a la recerca de les persones reportades com desaparegudes, que el diari The New York Times va xifrar la passada tarda en tretze. Les morts en van augmentar 17, segons ha informat avui l'agutzil Brown en roda de premsa.

"Encara que tenim l'esperança que no succeeixi, creiem que aquest nombre (de víctimes mortals) augmentarà mentre continuem buscant persones que encara estan desaparegudes", ha assenyalat avui als mitjans de comunicació l'agutzil.

A més dels 17 morts, 28 persones van resultar ferides per les riuades registrades com a conseqüència de les fortes tempestes que van afectar al nord i sud de Califòrnia, precisament les àrees més fetes malbé pels poderosos incendis de 2017.

L'allau de runa i llot, que van arrencar dels seus fonaments diversos habitatges de la zona, va prendre força inusitada dimarts a la matinada quan el sector arrasat per l'incendi forestal al desembre va rebre una gran quantitat d'aigua en menys de 15 minuts.

El Departament de Bombers del Comtat de Santa Bárbara (SBCFD, en anglès) ha informat avui que prop de 100 habitatges van ser destruïts i 300 més van patir danys.

Allau atribuïda a Thomas

Les autoritats atribueixen aquesta allau a Thomas, l'incendi forestal més gran de la història moderna de Califòrnia, que va consumir al desembre 113.311 hectàrees, que van quedar sense la vegetació que ajuda a absorbir la pluja i servir de dic de contenció.

Aquest foc va destruir 1.063 estructures i en va fer malbé unes altres 280 als comtats de Santa Bárbara i Ventura, i va afectar especialment ciutats com Montecito i Fusteria.

En algunes de les àrees inundades aquest dimarts les autoritats havien ordenat l'evacuació i recomanat als habitants que es traslladessin a zones elevades, encara que molts residents no van considerar que el risc fos tan greu i van decidir romandre als seus habitatges.

L'ordre d'evacuació obligatòria es manté per a prop de 7.000 residents del sector mentre uns altres 23.000 han evacuat voluntàriament les seves llars.

El riu de llot en alguns llocs ha assolit una altura de cinc peus (1,5 metres), va informar a Efe un portaveu de SBCFD, mentre més de 500 bombers participen en els operatius de rescat, que van aconseguir posar fora de perill ja "desenes de persones" en helicòpter i molts més per terra.