Caldes de Malavella (Selva) ha inaugurat la plaça 1 d'Octubre del 2017 en un acte que s'ha fet a la mateixa hora que Felip VI presidia l'entrega de premis de la Fundació Princesa de Girona a pocs quilòmetres de la població, a Vilablareix (Gironès), i enmig de mencions a la República catalana. Aquest divendres els actes de la Fundació es traslladaran a Caldes i, per tant, el rei espanyol estarà al municipi.

La plaça, situada davant de l'ajuntament, s'ha omplert amb centenars de persones que han desafiat la pluja que queia amb intensitat. L'acte ha començat amb un ple extraordinari de l'Ajuntament que ha servit per batejar la plaça i després hi ha hagut els parlaments. La inauguració de la placa ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, i l'alcalde de la població i president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu.

L'acte l'ha tancat el president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha intervingut a través d'un vídeo i ha agraït a Caldes el gest que ha fet, alhora que ha instat a seguir treballant a la "manera catalana" per aconseguir materialitzar la independència.