"Una màquina de delinquir". Clar i concís, l'exdirector d'El Mundo i director d'El Español, Pedro J. Ramírez, va deixar anar sense pèls a la llengua en la seva compareixença en la comissió del Congrés que investiga el presumpte finançament il·legal del PP que "és impossible" que els populars "manegessin una 'caixa B' sense que el seu president, Mariano Rajoy, estigués "al corrent".

Una compareixença que no va ser retransmesa pel canal 24 hores de la televisió pública espanyola, que entrevistava al mateix temps i en directe a la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, on insistia en el fi de la carrera política de Puigdemont.

Tornant als papers de Bárcenas, es pot dir que aquesta no és la primera vegada que algú assenyala al president espanyol en aquest cas de presumpta corrupció. De fet, al novembre el cap de la Unitat de Delinqüència Econòmica (UDEF), Manuel Morocho, ja va apuntar el president espanyol el novembre durant la seva compareixença per la trama Gürtel, on va assegurar que va percebre "indiciàriament" fons de la 'caixa B'.

13 ocasions

Malgrat que ell hagi negat per activa i per passiva la seva participació en un finançament il·legal, i fins i tot que es duguessin a terme aquestes males pràctiques al si del seu partit, Pedro J. assegura que, després de la seva reunió amb l'extresorer del PP Luis Bárcenas —que va durar unes quatre hores—, ell li va esmentar la participació de Rajoy.

"Tot acabava al despatx de Rajoy", va concloure, al mateix temps que va voler fer saber que Bárcenas va esmentar la intervenció del cap de l'executiu estatal fins en tretze ocasions diferents. Per exemple, Rajoy hauria estat present en una reunió sobre "el pagament d'una comissió" per a la qualificació de terrenys a Arganda, "pagaments trimestrals o semestrals" que, segons va posar en relleu, rebia Rajoy. I no només això. També hauria percebut "capses de cigars Comte de Montecristo", i vestits "fets pel sastre de Bárcenas o el de Juan Costa".

Altra de les reunions importants que haurien tingut lloc al despatx del també líder del PP va ser una trobada "per pactar els termes de la continuació de Bárcenas" en el PP o una "topada" amb la secretària general, María Dolores de Cospedal, amb una cita literal de Bárcenas: "Aquesta conversa no l'he de tenir amb tu, jo depenc del president".

A més, Pedro J. també va esmentar una gestió de l'empresari Juan Miguel Villar Mir perquè Rajoy sabés que donava 300.000 euros a la campanya electoral del 2011, una altra reunió a Moncloa del cap de l'executiu estatal amb Sorres i Cospedal "per tractar la desvinculació" de Bárcenas del PP, els "famosos SMS" o l'explicació de l'extresorer que el seu fals desmentiment" va ser "un acte de lleialtat cap a Rajoy".