La Caixa de Solidaritat ajudarà econòmicament Dani Gallardo, després que el Tribunal Suprem anunciés, dijous, que ha de complir 4 anys a la presó per desordres públics i atemptat contra l’autoritat, en la manifestació contra la sentència dels independentistes catalans a Madrid, el 16 d’octubre de 2019. L’associació ja va acordar aquest ajuda i ara, amb la fermesa de la resolució, ingressarà els diners en el compte del jutjat, segons ha anunciat Pep Cruanyes ElNacional.cat, aquest divendres. Són uns 6.000 euros: uns 3.500 euros de responsabilitat civil a l’Ajuntament de Madrid, que han de pagar de forma solidària els 3 condemnats; 2.100 euros d’indemnització a l’agent de la policia lleument ferit per Gallardo, i 600 euros de multa.

La sala penal de Tribunal Suprem havia de revisar la condemna inicial de Gallardo, de 4 anys i mig, de presó, dictada per l'Audiència de Madrid i ratificada pel TSJ de Madrid. L'alt tribunal espanyol només li ha rebaixat mig any la condemna: el delicte de desordres públics el rebaixa d'un any a sis mesos, però li manté els 3 anys i mig pel delicte d'atemptat contra l'autoritat. Això implica que Gallardo, si res canvia, haurà de tornar a entrar a la presó, on ja va estar 13 mesos en presó preventiva per aquests fets.

Les ajudes als represaliats

La Caixa de Solidaritat, amb aportacions de ciutadans i entitats, va informar que ha destinat 224.000 euros a ajudar 130 represaliats durant el 2022.  Els pagaments són per a procediments penals i també en l'àmbit administratiu. L'Associació de Foment de la Caixa de Solidaritat anunciarà aviat els diners que ha destinat en aquests primers mesos de 2023.

En fer-se pública la sentència, Dani Gallardo va sortir en un vídeo d’Òmnium Cultural, en el qual és considerat “un represaliat de l’Estat espanyol”.

Atac amb un pal

La sala penal del Tribunal Suprem va considerar que Dani Gallardo no va cometre un delicte de desordres agreujats, sinó ordinaris, i per això li rebaixa la condemna d’un any a sis mesos.

Això no obstant, la sala manté la condemna de 3 anys i 6 mesos de presó a Gallardo pel delicte d’atemptat contra agents de l’autoritat i lesions lleus. L’alt tribunal espanyol considera provat que mentre un policia intentava retenir a l’altra acusada, Gallardo “el va picar per l’esquena sobtadament i de forma violenta, amb un pal de fusta d’uns 90 centímetres de llarg i 7 centímetres d’ample, amb sis claus, fins a dos cops en el cap de l’agent,” que portava un casc. Hi afegeix, que malgrat que no va provocar-li lesions greus, el pal amb claus sí que es pot considerar un agreujant.

Ara caldrà veure si Gallardo presenta un recurs d'empara al Tribunal Constitucional i pot aturar l'execució de la sentència.