Nou càstig per una protesta independentista. El Tribunal Suprem ha condemnat Dani Gallardo a 4 anys de presó pels delictes de desordres públics i atemptat contra agents de l'autoritat, en una protesta a Madrid contra la sentència del procés als líders catalans, el 16 d'octubre de 2019, segons una resolució comunicada aquest dijous. La sala penal de Tribunal Suprem havia de revisar la condemna inicial de Gallardo, de 4 anys i mig, de presó, dictada per l'Audiència de Madrid i  ratificada pel TSJ de Madrid. L'alt tribunal espanyol només li ha rebaixat mig any la condemna: el delicte de desordres públics el rebaixa d'un any a sis mesos, però li manté els 3 anys i mig pel delicte d'atemptat contra l'autoritat. Això implica que Gallardo, si res canvia, haurà de tornar a entrar a la presó, on ja va estar un any en presó preventiva per aquests fets.

En la resolució, el Tribunal Suprem afirma que Dani Gallardo i Elsa (condemnada a un any de presó) han de ser absolts dels subtipus agreujats del delicte de desordres públics (dur armes i actuar en una manifestació), però han de ser condemnats pel delicte de desordres públics del tipus bàsic, vigent en el moment dels fets, i han de ser condemnats a 6 mesos de presó.

Atac a l’agent sense ferir-lo

Això no obstant, la sala manté la condemna de 3 anys i 6 mesos de presó a Gallardo pel delicte d’atemptat contra agents de l’autoritat i lesions lleus. L’alt tribunal espanyol considera provat que mentre un policia intentava retenir a l’altra acusada, Gallardo “el va picar per l’esquena sobtadament i de forma violenta, amb un pal de fusta d’uns 90 centímetres de llarg i 7 centímetres d’ample, amb sis claus, fins a dos cops en el cap de l’agent,” que portava un casc.

 El tribunal sosté que “malgrat que la lesió originada hagi estat lleu, no evita l’agreujament; ja que l’escomesa duia la suficient perillositat per originar una greu afectació per la salut, tant per la contundència, com pel caràcter invasiu dels claus”. Hi afegeix que “afirmar que no hi havia perillositat perquè l’agent duia un casc d’especial protecció (els claus van deixar marca al casc, sense foradar-lo), seria el mateix que asseverar que disparar a un agent que portava armilla antibales, no porta perillositat perquè no se li va disparar al pit.

Per tot això, el Suprem li manté la pena inicial de 3 anys i mig de presó i multa de 600 euros pel delicte d'atemptat contra l'autoritat, i que indemnitzi a l'agent amb 2.100 euros.  

Pals i llambordes no són armes

En la resolució, el tribunal raona que Dani Gallardo i Elsa són autors d’un delicte de desordres públic perquè en el relat de fets provats concorren tots els elements: “Actuació en grup, amb violència en les coses i també en les persones, amb l’impediment del gaudi de l’espai públic, en fer-hi barricades". Hi descarta, però, que se’ls apliqui dos agreujant: la d’usar instrument perillós i la d’actuar en manifestació.

En concret, el Suprem afirma que en el relat de fets s’indica que els manifestants, en genèric, duien pals i llambordes, no els dos acusats. A més, hi precisa que “les llambordes i els pals no són armes, ni instruments”, com detalla el redactat del delicte en el Codi Penal, i per això el descarta. Hi afegeix, que el grup de 80 persones de la protesta, que després es redueix, tampoc es pot considerar "nombrós" per aplicar l’agreujant d’actuar en una manifestació.

Per contra, sí que considera que el pal amb el qual s’assegura que Dani Gallardo va picar l’agent és “un agreujant” perquè en el delicte d’atemptat contra l’autoritat es defineix dur “armes o objecte perillós”, no instrument com en els desordres.

L'execució de la pena

Dani Gallardo podria presentar ara recurs d'empara al Tribunal Constitucional per aturar l'execució de la condemna, tot i que no és automàtic. L'Audiència de Madrid és qui haurà de resoldre l'execució. Un dels dos delictes pels quals ha estat condemnat supera els dos anys de presó, i això fa difícil la suspensió de la pena. Tanmateix, cal descomptar-li, però que ja ha estat un any en presó preventiva. Els tribunals tenen la darrera paraula.

Recentment, el Grup de Suport de Dani Gallardo i ell mateix, parlant en català, demanava la col·laboració ciutadana per fer front econòmicament a aquest procés penal.